La Chişinău a fost inaugurat primul laborator de testare ADN din ţară. Ce investigații vor putea fi efectuate

18005012_big1528893283

Primul laborator din ţară unde pot fi efectuate investigații molecular-genetice (ADN) printre care stabilirea paternității, identificarea suspecților şi identificarea victimelor catastrofelor a fost deschis astăzi la Chişinău. Noul laborator va activa în cadrul Centrului de Medicină Legală.

În cadrul laboratorului, vor activa experți judiciari biologi, angajați ai secției Biologie medico-legală, cu specializarea în investigații molecular-genetice și un specialist în biologie moleculară și genetică. Testele efectuate în laborator vor avea un grad de corectitudine de până la 99,99% şi expertiza ADN va putea fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea medicilor, comunică MOLDPRES.

„Mă bucur că în sfârșit și în Republica Moldova, ca și în toate țările europene va funcționa un astfel de laborator. Centrul de Medicină Legală își asumă responsabilitatea de a îndeplini în termeni proximi toate sarcinile pentru a asigura funcționalitatea laboratorului”, a specificat la evenimentul de inaugurare directorul Centrului de Medicină Legală, Valeri Savciuc.

Anterior Republica Moldova nu dispunea de un laborator de testare ADN. Testele efectuate de către alte laboratoare existente din țară fără statut de laborator de expertiză judiciară, nu puteau fi recunoscute ca probe în instanță, iar organele de drept întâmpinau dificultăți în investigarea infracțiunilor și erau nevoiți să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotarele țării.

Pentru dotarea laboratorului cu echipament, utilaje, mobilier şi tehnică au fost alocate 9,3 milioane lei.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente