Hidrocentralele pe Nistru – o afacere profitabilă care va duce la secarea Nistrului?

1n

Zilnic, circa opt milioane de persoane din Moldova și Ucraina se alimentează cu apă potabilă care provine din râul Nistru. Aceștia riscă să rămână fără apă potabilă, deoarece autoritățile din Ucraina intenționează să construiască şase hidrocentrale de-a lungul Nistrului. Proiectul provoacă discuţii contradictorii în rândul ecologiștilor și a oficialilor atât din Ucraina, cât și din Republica Moldova. Potrivit experților, mai multe baraje vor însemna dispariţia fluviului și transformarea lui într-un lanţ de bălți.

Guvernul Ucrainei a adoptat, în anul 2016, Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026. Acest program prevede construirea a șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului, pe teritoriul Ucrainei. Chiar dacă experții de mediu din ambele țări au realizat o serie de studii care demonstrează că construcția hidrocentralelor va distruge bazinul hidrologic al râului și va omorî biodiversitatea, oficialii ucraineni pun în prim plan dobândirea energiei electrice din apa Nistrului.

Nistrul – un lanț de bălți și heleștee

4372

Potrivit ecologiștilor, avem în plină desfășurare un război ecologic. În cazul în care acesta va fi pierdut și hidrocentralele vor fi construite, ecosistemele nistrene vor degrada și își vor pierde capacitatea naturală de purificare a cursului de apă și de păstrare a biodiversităţii.

„Dacă începe construcția celor șase baraje, cetățenii Ucrainei și ai Republicii Moldova trebuie să cunoască faptul că nu va mai fi fluviul Nistru. Va fi un lanț de bălți, de gârle, de heleștee, care pe parcurs de 20-30 de ani o să se transforme într-un lanț de mlaştini și, în acest mod, vom rămâne fără principala sursă de apă potabilă”, spune Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Construcția celor șase hidrocentrale a stârnit și nemulțumirea ecologiștilor ucraineni, chiar dacă autoritățile și presa din Ucraina ascund acest fapt.

„Noi încercăm să convingem autoritățile să renunțe la acest proiect, pentru că construcția hidrocentralelor va afecta negativ migrarea speciilor de peşti și va declina reproducerea naturală a organismelor vii. În pofida faptului că experții și unii cetățeni din regiune nu sunt de acord cu acest proiect, autoritățile continuă să întreprindă măsuri pentru realizarea lui. Motivul principal este vânzarea energiei și, într-un final, îmbogățirea unor anumite persoane”, a declarat Andrei Domanciuc, directorul Parcului Național Natural „Hotin”.

În anul 2009, fără a se consulta cu Guvernul din Republica Moldova, ucrainenii au deschis o centrală hidroelectrică de acumulare prin pompare. În 2016, Guvernul Ucrainei adoptă programul care prevede construirea a șase hidrocentrale pe Nistru și același lucru este prevăzut și în proiectul Strategii de dezvoltare energetică a Ucrainei până în anul 2035. Însă, nici de această dată Ucraina nu s-a consultat cu Guvernul din Republica Moldova, chiar dacă Nistru este un fluviu transfrontalier.

„Noi suntem deschiși spre colaborare și rugăm autoritățile din Ucraina să semneze un acord de gospodărire în comun a bazinului hidrologic al Nistrului. Acest acord ne-ar garanta că râul își va păstra caracteristicile naturale și orice decizie privind construcțiile de pe râul Nistru se vor face de comun acord.

Nici Republica Moldova și nici Ucraina nu are dreptul să decidă singură cum să administreze fluviul Nistru. În viitorul apropiat, cetățenii ucraineni și cetățenii moldoveni ar putea rămâne fară apă potabilă din Nistru. De aceea, trebuie să avem politici comune pentru întregul bazin hidrografic al râului”, a adăugat Alecu Reniță.

Debitul de apă s-a înjumătățit

4345

În prezent, Nistrul aduce anual pe teritoriul R. Moldova 5-10 km cubi de apă. Asta în condițiile în care, anterior, debitul de apă era de 10-11 km cubi de apă. Din această cauză, ecosistemele nistrene au degradat foarte mult.

Una dintre hidrocentralele existente pe Nistru este cea de la Novodnestrovsk. Lacul de acumulare impunător, de 200 de km pătrați, oferă o imagine total diferită de starea Nistrului de după baraj. Până la baraj, lacul de acumulare stochează o cantitate de 13 miliarde de metri3 de apă anual. De cealaltă parte, ajunge o cantitate foarte și foarte mică, albia râului fiind foarte mică și neînsemnată față de Nistrul până la baraj.

Din cauza că oglinda lacului este foarte mare, o parte dintre aceasta se evaporează. După prelucrarea termică, apa devine practic moartă și nu oferă niciun beneficiu biodiversității Nistrului. Mai mult, din cauza lacului de acumulare, are loc înămolirea Nistrului până la Novodnestrovsk. Dacă anterior nivelul lui era de 12 metri, acum acesta a ajuns la circa 3 metri.

În apropierea barajului de la Novodnestrovsk, au început lucrările de construcție, care atestă întărirea malurilor. Potrivit specialiștilor, pentru acumularea și funcționarea celor șase hidrocentrale planificate va fi nevoie de mai multă apă stocată, respectiv malurile trebuie să fie întărite și consolidate.

Ucrainenii, împotriva hidrocentralelor

4375

În prezent, în Ucraina, unii experți, precum și oameni simpli sunt împotriva construcției hidrocentralelor. Administrația Parcului Național Natural „Hotin” din Ucraina, împreună cu o echipa formată din biologi, hidrologi, ghizi și voluntari, a lansat o campanie de informare a autorităților și populației privind efectele și consecințele construcției barajelor.

„Împreună cu echipa organizăm conferințe, seminare și diverse acțiuni cu scopul de a informa populația și autoritățile cu privire la efectele și consecințele construcției hidrocentralelor pe râul Nistru. Prin aceste acțiuni încercăm să informăm și sensibilizăm opinia publică cu privire la acest subiect”, a adăugat Andrei Domanciuc.

Ne-am obișnuit să considerăm că apa potabilă este o resursă naturală inepuizabilă, dar interesele economice și lipsa interacțiunii dintre ecologiști și autorități au transformat-o într-o țintă a afaceriștilor. Chiar dacă construcţia a șase hidrocentrale ar aduce venituri substanțiale Ucrainei şi ar creşte economia energetică naţională, 75% din locuitorii Republicii Moldova riscă să rămână fără principala sursă de apă potabilă din cauza afacerilor economice de producere a electricitatii pe teritoriul Ucrainei.

Autor: Elena Zdorovețchi

Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Încurajarea tinerilor să devină cetățeni activi”, implementat de IREX Europe și AO „Centrul Media pentru Tineri”, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente