În anul 2018 nu vom avea Limba română în Constituție. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului

cc

În acest an Parlamentul nu va vota schimbarea sintagmei de „limbă moldovenească” în limba română în Legea Supremă. Afirmația îi aparține președintelui Legislativului, Andrian Candu, și a fost făcută la emisiunea Important de la postul TVC 21.

Andrian Candu s-a referit și la decizia Curții Constituționale legată de Legea privind funcționarea limbilor, scrie AGORA.

Politicianul consideră că limba rusă nu trebuie să aibă statului de limbă de comunicare interetnică, cu toate acestea, potrivit lui, trebuie să ținem cont de faptul că această limbă este una de comunicare între minoritățile naționale din Republica Moldova.

„Limba rusă nu trebuie să aibă acest statut în Constituție. S-a exagerat și speculat mult subiectul. Curtea Constituțională a luat o decizie juridică, spunând că Legea cu privire la funcționea limbilor este o lege veche, aprobată pe timpul sovietic, și că a căzut în desuetudine, nu mai este actuală. Faceți ce vreți, dar este în desuetudine. Acum la Ministerul Justiției trebuie să se decidă dacă e nevoie de o reglementare specială. Pentru că este un fapt: limba rusă e limbă de comunicare între minorități. Dar nu trebuie ridicată în Constituție la un nivel cu limba română”, a declarat democratul.

Amintim că, acum câteva luni, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea Constituției prin înlocuirea sintagmei de „limbă moldovenească” în limba română. Inițiativa este susținută de deputații PL, PLDM și PPEM. Documentul nu a ajuns deocamdată în plenul Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente