(foto) Unica grădiniță din satul Ciulucani a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României. Proiectul a costat 3 milioane de lei

Ciulucani-188

Unica Grădiniță din satul Ciulucani a fost inaugurată după ce a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României. Pentru lucrările de reparație au fost alocate 2 805 501 de lei.

Grădiniţa „Porumbei” din satul Ciulucani funcţionează din anul 1982, dar pentru prima dată de la fondarea acesteia va fi creată o grupă de creșă, ce va putea fi frecventată de copii de la vârsta de doi ani. Beneficiari direcți ai proiectului sunt circa 100 de copii în vârstă de 2-7 ani.

La eveniment au participat secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, Directorul Executiv FISM, Mircea Eșanu; deputați din Comisia Mixtă de Integrare Europeană din Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, reprezentanți ai autorităților
publice locale, părinți și copii.

Ciulucani-73

Din grantul oferit de Guvernul României, grădiniţa din Ciulucani a beneficiat de lucrări și bunuri în valoare de 2 805 501 MDL, dintre care: Guvernul României a alocat 2 332 055 MDL, autoritățile publice locale – 297 725 MDL, Fondul de Investiții Sociale din Moldova – 175 721 MDL.

Din mijloace alocate au fost efectuate lucrări interioare și exterioare, schimbat acoperișul, montate uși și ferestre noi, a fost reparat sistemul de încălzire, sistemul de ventilare, sistemul electric și rețelele de apă și canalizare. De asemenea, instituția a fost dotată cu mobilier pentru grupe, utilaj pentru blocul alimentar și echipament pentru terenul de joacă.

Ciulucani-12 Ciulucani-19

Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova a reiterat sprijinul pe care-l va acorda România și în continuare Republicii Moldova: „Investiția pe care a făcut-o Guvernul României prin acest program este una de valoare. Doresc să le mulțumesc celor care au făcut posibil acest lucru: autorităților publice locale, Guvernului României, Guvernului Republicii Moldova. Succesul ar fi fost imposibil dacă n-am fi beneficiat de priceperea și de dăruirea FISM. Prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova. Cred că este important să acordăm atenția cuvenită viitorului, să avem copii educați, iar locuitorii acestei frumoase localități să fie mulțumiți”.

Pentru proiectul de renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din Moldova.

Ciulucani-164

FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente