„Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”. A fost lansată inițiativa „Fetele își croiesc un viitor sănătos”

646×404
Foto: Adevarul

Agenția ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA), în parteneriat cu Rețeaua de tineri educatori de la egal la egal „Y-PEER Moldova” și Centrul de Excelență în Industria Ușoară, au lansat, în premieră, o inițiativă de promovare a drepturilor și sănătății reproductive în învățământul profesional tehnic.

În perioada martie-aprilie 2018, tinerii de la Y-PEER au informat circa 400 de elevi de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară, unde învață preponderent fete, despre modul sănătos de viață, prevenirea riscurilor în adolescență, a abuzurilor și sarcinilor nedorite.

Am lansat această inițiativă cu scopul de a încuraja fetele și băieții să-și dezvolte abilitățile de viață, pe lângă acele cunoștințe tehnice pe care le obțin în învățământul profesional. Deprinderile de viață care previn abuzurile și violența, sarcinile nedorite, comportamentele de risc sunt necesare nu doar pentru dezvoltarea emoțională și fizică a adolescenților, ci și pentru asigurarea unei vieți productive în viitor”, a menționat Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Ca parte a inițiativei, elevii au fost implicați într-un concurs prin care au propus idei de slogane și design pentru materiale promoționale (tricouri și genți), pe care ulterior le-au confecționat chiar ei, urmând să le utilizeze în activități de promovare a educației pentru sănătatea tinerilor.

Cel mai bun design al genții a fost elaborat de grupa nr. 311. Emilia Carauș, reprezentanta grupei, a mulțumit organizatorilor pentru oportunitatea de a se  exprima într-un mod mai diferit: „Cred că acest tip de activități sunt necesare în învățământul profesional tehnic, pentru că astfel ne cunoaștem mai bine pe noi înșine”.

Premiul pentru cel mai bun slogan a fost acordat grupei nr. 14 – „Educația pentru sănătate – dreptul meu, alegerea mea”.

Câștigătoarele au primit diplome și premii din partea magazinului online comenzi.md, care a susținut această inițiativă. Premiile au fost oferite de reprezentanți ai ONU Moldova, Ambasadei Germaniei, Agenției Austriece pentru Dezvoltare și Ambasadei Suediei în Republica Moldova.  La evenimentul de lansare a inițiativei au participat aproape 200 de persoane, inclusiv elevi și profesori de la șapte centre de excelență și școli profesionale din țară. Inițiativa de promovare a drepturilor și sănătății reproductive urmează să fie extinsă și în alte instituții de învățământ profesional tehnic, fiind un domeniu prioritar pentru dezvoltarea deprinderilor de viață sănătoase în rândul adolescenților și tinerilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente