Locuitorii din Mereni riscă să rămână fără carne de porc. A izbucnit un nou focar de pestă porcină africană

aa
Foto: Farmers Weekly

Un nou focar de pestă porcină a fost identificat în Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pesta porcină a fost identificată în satul Mereni, raionul Anenii Noi.

Pe data de 8 iunie 2018, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) prin încercările de laborator a confirmat un focar de pestă porcină africană  la porci domestici, într-o gospodărie particulară situată la 1,5 km de localitatea Mereni raionul Anenii Noi.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populaţiei de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării  cadavrelor de mistreți  și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente