(foto) Peste 40 dintre cele mai active organizații neguvernamentale din diferite regiuni ale țării s-au reunit la târgul ONG-urilor

4 (1)

Peste 40 dintre cele mai active organizații neguvernamentale din diferite regiuni ale țării s-au reunit la târgul ONG-urilor. În cadrul evenimentului participanții au participat la ateliere și master-class-uri, experimente sociale, expoziții de obiecte de artizanat confecționate de persoane cu nevoi speciale, demonstrații de acordare a primului ajutor și alte activități interactive.

În cadrul târgului, publicul a aflat mai multe despre realizările ONG-urilor și despre oportunitățile de voluntariat și de sprijinire prin mecanismul de desemnare procentuală 2%. Evenimentul a marcat încheierea programului de granturi din cadrul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

1 (1)

Prezentă la ceremonia de inaugurare, președinta Comisiei parlamentare „Comisia protecție socială, sănătate și familie”, Valentina Buliga, a menționat că organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova au demonstrat că au un rol constructiv și important în promovarea unei societăți democratice și moderne.

Excelența Sa, Ambasadorul SUA în Republica Moldova James D. Pettit a vorbit despre importanța participării civice, încurajând moldovenii să se implice în activități de voluntariat. „Grație eforturilor depuse ale organizațiilor prezente, Republica Moldova se bucură de progrese remarcabile în consolidarea sectorului nonprofit și identificarea participării publicului la activitățile civice, drept exemplu fiind desemnarea procentuală 2%, inițiată anul trecut. Peste 50 000 de moldoveni au direcționat bani în scopul unor cauze importante. Sper că parlamentul va continua să colaboreze cu ONG-urile în vederea îmbunătățirii mediului în care acestea să poată funcționa“ a spus James D.Pettit.

2

La ceremonia oficială au luat parte și Directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, Sorina Ștefârță, Olesea Tabarcea, Directoarea Executivă a Clinicii Juridice Universitare din Bălți și Nicolai Loghin, Directorul Executiv al Centrului de Instruire și Consultanță Organizațională, care  au prezentat rezultatele proiectelor implementate cu ajutorul FHI 360 și susținute financiar de Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională (USAID).

Directorul Departamentului Societate Civilă și Consolidare a Păcii din cadrul FHI 360, Michael Kott, a mulțumit ONG-urilor prezente pentru dedicația și aportul adus la dezvoltarea țării pe parcursul celor cinci ani de colaborare în cadrul programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS). Michael Kott a menționat și despre importanța  și impactul programului MPSCS, enumerând câteva realizări, precum: promovarea Legii 2% care permite cetățenilor să aleagă organizația cărei să-i direcționeze 2% din impozitul pe venit,  fortificarea  capacităților a peste 500 de organizații și parteneri locali în reprezentarea mai eficientă a drepturilor și intereselor cetățenilor, inclusiv a vorbitorilor de limbă rusă din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, susținerea ONG-urilor și a autorităților în asigurarea durabilității financiare a organizațiilor societății civile.

4 (1)

Vizitatorii târgului au avut parte de un concert la care au evoluat artiștii din Moldova Aura, Cornelia și Marcel Ștefăneț, precum și formațiile “7KLASE” şi „Cuibul”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente