(video) Încălcări depistate în procesul de demolare a cinematografului Gaudeamus. Primăria vine cu precizări

ntv
Foto: ntv.md

A început procesul de demolare a cinematografului Gaudeamus amplasate pe str. Vasile Alecsandri 4 din capitală. Timp de două zile, conform celor spuse de locuitorii din preajmă, muncitorii au început lucrările de demontare a acoperișului. 

Într-un live pe Facebook, deplasat la fața locului, primarul municipiului Chișinău, Andrei Nastase, a menționat că lucrările au fost începute fără a fi respectate regulile de securitate, iar zona nu este îngrădită. În cadrul live-ului, Năstase a făcut un apel către primarul interimar Ruslan Codreanu și viceprimarul Nistor Grozavu pentru a veni cu explicații publice față de lucrările de demolare care au loc, pentru a nu lăsa loc de speculații.

În scurt timp, Primăria municipiului Chișinău a venit cu precizări:

# Lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare nr. 28/a/18 din 22.03.2018.
# Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004.
# Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20.09.2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal.
# De asemenea, la data de 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chişinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidenţial şi operarea de modificări în regulamentul local de urbanism şi atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R” (rezidenţială).
# Reprezentanţii Primăriei municipiului Chişinău se află pe şantier pentru a examina modul de executare a lucrărilor de demolare, iar în cazul în care agentul economic a admis încălcări ale Planului de organizare a şantierului, acesta va fi sancţionat contravenţional.

Amintim că, autorizația de demolare a fost semantă de către viceprimarul Nistor Grozavu, fostul arhitect-șef, Ion Carpov și Dorin Chirtoacă încă pe data de 19 august 2016.

În locul cinematografului Gaudeamus ar urma să fie ridicat un nou complex locativ de către deputatul liberal Iurie Dîrda care este șeful mai multor companii de construcție.

Potrivit primarului, în cazul în care compania care construiește clădirea de apartamente nu va găsi nimic pe locul cinematografului, acolo va fi ridicat complex multifuncțional cu cinematograf, spații comerciale și locative în așa fel încât ternul să fie valorificat conform potențialului care îl are.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente