În Moldova va fi creat un program nou de corecție anatomică a coloanei vertebrale și a cutiei toracice la copii. Legea a fost votată în prima lectură

polita

Legea Fondurile Asigurărilor Obligatorii de asistență medicală pentru anul 2018 a fost votată în prima lectură. Aceasta vine să asigure cât mai mulți cetățeni cu servicii de calitate gratuite, dar și cu programe de prevenire și profilaxie a diferitor maladii.

Ce ține de activități de profilaxie, reprezentanții Guvernului au specificat că până la data de 30 mai 2018, din acest Fond au fost executate peste 1,1 miliarde de lei pentru profilaxia și prevenirea de infectare cu virusul HIV/SIDA. De asemenea, au fost alocați peste 1.2 miliarde de lei pentru procurarea vaccinului antirabic.

Până la sfârșitul anului au fost preconizate cheltuieli în valoare de peste 10.4 miliarde de lei pentru lansarea concursului privind reducerea infectării cu virusul HIV, reducerea consumului de alcool și tutun.

În acest an, în premieră pentru Moldova, va fi creat un program nou pentru activități de corecție anatomică a coloanei vertebrale și a cutiei toracice la copii.

La fel, în proiectul de lege se pune că vor fi alocați 31 milioane de leivor fi alocați pentru următoarele programe:

#cardiologie intervențională;

#protezarea de șold și genunchi;

Așadar, veniturile și cheltuielile Fondului se majorează cu 74 de milioane de lei, ceea ce constituie în final suma de 6.7 miliarde lei.

În fondul de bază se propun a fi redirecționate 76 milioane de lei conform următoarelor priorități:

#Asistența medicală spitalicească – 50.9 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor aferente prestării cazurilor tratate;

#Asistența medicală specializată ambulatoriu – 10.3 milioane de lei, pentru acoperirea cheltuielilor serviciilor de diagnosticare a tuberculozei

#Asistența medicală urgentă prespitalicească – 5 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor echipelor de asistență medicală urgentă;

#Asistența medicală primară – 5 milioane lei pentru realizarea măsurilor de profilaxie de către medicul de familie.

#Servii medicale de înaltă performanță – 5 milioane de lei, pentru tratamentul ale hepatitelor virale  B, C, D ș ale cirozelor hepatice la copii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente