Pe data de 15 septembrie 2017, Ion Andronache a depus o plângere la Air Moldova, cerând compensație de 400 de euro pentru reținerea zborului Chișinău-Londra. În răspuns, reprezentanții Air Moldova au scris că „regretă incomoditățile create” pentru cele 8 ore de întârziere. În schimb, astăzi, 5 iunie, instanța de Judecată a obligat compania să-i acorde lui Ion Andronache o compensație în mărime de 2080 euro.
În această imagine puteți vedea răspunsul oficial al companiei „Air Moldova” la plângerea transmisă din 15 septembrie.
Analizând mai multe răspunsuri ale companiei Air Moldova către pasagerii a căror cursă s-a reținut, observăm că există un template în care Air Moldova doar modifică datele pasagerului
Fiind nesatisfăcut de poziția companiei, Ion Andronache s-a adresat în instanță pentru a cere „încasarea sumei de titlu de compensație, a penalității și a cheltuielilor de judecată” care a constituit 2080 de euro. Plus la această sumă s-a mai adăugat și cheltuieli suplimentare de peste 6000 de lei pentru cheltuieli de judecată.
Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată în decurs de 30 de zile la Curtea de Apel.
Prin urmare, astfel de cazuri nu trebuiesc trecute cu vederea, deoarece se încalcă legislația națională și cea internațională. Pasagerii trebuie să cunoască că există o Hotărâre de Guvern privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, care descrie clar în care circumstanțe clienții pot solicita o compensație de la 250 până la 600 de euro pentru întârzierea cursei.
În acest sens, legislația Republicii Moldova este armonizată cu cea a Uniunii Europene și anume Regulamentul (CE) NR. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91.