Pereți deteriorați și gata să se prăbușească, săli de studii pline de mucegai, mobilier distrus – este imaginea desprinsă parcă dintr-un film de groază. De fapt, este realitatea cruntă cu care se confruntă de ani buni elevii, profesorii și localnicii din raionul Taraclia. Unica școală românească din raionul cu 43 000 de locuitori riscă să fie închisă din cauza stării dezastruoase în care a ajuns.

În școala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia (sau cum este numită în prezent – gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir) învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie 2018, ar urma să vină încă 20 de micuți. Chiar dacă 10 dintre cele 26 de sate din raionul Taraclia poartă nume românești, copiilor li se încalcă dreptul de a studia în limba română.1 2

În urmă cu câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile, care din lipsa mijloacelor financiare, au venit cu o soluție – comasarea școlii și a grădiniței românești din localitate. Prin urmare a luat naștere gimnaziul – școală „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste 2 milioane de lei ajutor material. Întrucât Fondul de Investiții Sociale din Moldova alocă bani doar pentru grădinițe, partea clădirii unde se află școala a fost lăsată. În cele din urmă s-a reușit doar repararea acoperișului și schimbarea geamurilor. 4 5

În același timp, profesorii se plâng că autoritățile ignoră strigătul de ajutor. „Pentru 26 de preşcolari au ocupat şapte cabinete ale gimnaziului. Dar copiii aceştia vor veni pe urmă la această şcoală! Personal, cred că ei au făcut acest lucru ca să nu mai fim români, dar ruşi, ca toată lumea de aici!”, a declarat fostul profesor din localitate, Vasile Țurcanu.

Cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia, o pot face accesând acest link.