(grafice) Voturi contra bani. Câți lei au plătit partidele politice pentru un vot la alegerile locale din 20 mai

alegerile locale

Pe data de 20 mai, au avut loc alegeri locale în 7 localități din țară, printre care și municipiul Chișinău. În Capitală, prezența la urne a fost de 35,53%. Astfel, alegerile au fost considerate valide. Cu toate acestea, niciunul dintre candidații înscriși pentru fotoliul Primăriei Chișinău nu au luat mai mult de jumătate de voturi. Prin urmare, un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe data de 3 iunie. Cei 2 candidați care au primit cel mai mare număr de voturi în primul scrutin au fost: Ion Ceban (PSRM), cu 40,97% și Andrei Năstase (PPDA), cu 32,12%. De menționat că, doar la Chișinău se va organiza turul II, în celelalte localități candidații au câștigat din primul tur.

În același timp, la Bălți Nicolae Grigorișin, membrul al Partidului Nostru, a câștigat detașat alegerile din primul tur, cu un total de 61,74%.

Astfel, Partidul Democrat a câștigat alegerile pentru 4 localități, în comuna Leușeni, Pîrlița și Volovița, dar și în satul Nemțeni. Partidul Șor a câștigat alegerile în comuna Jora de Mijloc, iar Partidul Nostru a învins la Bălți.

alegeri localități

Cu toate acestea, chiar dacă Partidul Democrat a cheltuit mai puțini bani pentru campania electorală, a obținut mai multe primării în raport cu alte partide politice. Totuși, partidul care a cheltuit cei mai mulți bani în campania electorală a fost Partidul Șor, cu un total de 2,719,473.22 lei. În același timp, Partidul Politic „Partidul Verde Ecologist”, Partidul Politic „Casa Noastră-Moldova” și Partidul Ruso-Slavean din Moldova nu au cheltuit bani pentru campania electorală.

suma cheltuita

Așadar, pentru un singur vot obținut, Partidul Șor a plătit aproximativ 650 de lei, Partidul Liberal – 203 lei, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 25 de lei, Partidul Nostru- 27 de lei, Partidul Democrat- 11 lei, iar Platforma Demnitatea și Adevăr – 5 lei.
partide cheltuieli

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente