Aprobat de Guvern: Șoferii în stare de ebrietate cu grad avansat vor rămâne fără permis timp de patru ani

649083-920×498

Pedepsele pentru șoferii care urcă băuți la volan vor fi înăsprite. Guvernul a aprobat astăzi o serie de modificări legislative privind sancțiunile pentru conducerea automobilelor în stare de ebrietate. Potrivit noilor prevederi, șoferii care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni – în cazul primei abateri și până la 3 ani – în cazul abaterii repetate.

Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, noțiunea respectivă fiind anulată.

Pentru cei care sunt depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi mai dure – permisul acestora va fi anulat pentru 4 ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, până la 240 de ore, în folosul comunității.

De asemenea, pachetul antialcool exclude carența în legislație, care le dădea judecătorilor și procurorilor o marjă de interpretare. Și anume, potrivit Codului penal (art. 55), cei care sunt prinși în stare de ebrietate avansată la volan pot fi eliberați de răspundere penală dacă sunt la prima abatere sau dacă au la întreținere un minor. Această prevedere a fost anulată.

Pentru a perfecta un permis nou șoferii vor susține repetat examenul auto. De asemenea, după expirarea termenului pentru care permisul a fost ridicat provizoriu sau anulat, o condiție obligatorie pentru obținerea acestuia este frecventarea de către șoferi a Programului antialcool și antidrog. Cursul va fi ținut de angajați ai Inspectoratului Național de Probațiune și va urmări responsabilizarea persoanelor care au urcat în stare de ebrietate la volan prin instruiri în grup și lecții individuale. Programul de 20 de ore va costa 4000 de lei.

Mașina șoferului aflat la volan în stare de ebrietate va fi transportată la o parcare specială în cazul în care șoferul nu este însoțit de către o persoană care este capabilă să conducă ori nu va găsi o persoană care să urce la volan în locul lui. Pentru a reglementa procedura respectivă, Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind modul de ridicare, transportare, depozitare și restituire a vehiculelor în procesul de constatare a contravențiilor.

Prevederile documentului se referă și la cazurile în care mașina a fost lăsată în loc interzis sau staționarea acesteia poate genera un pericol pentru interesul public. Astfel, mașinile urmează a fi transportate la o parcare specială, contra unei plăți de 250 de lei, achitată de șofer. Fiecare oră de parcare va costa de la 15 la 40 de lei, în funcție de tipul autovehiculului și perioada pentru care acesta rămâne parcat. Serviciile de ridicare, transportare şi depozitare a autovehiculelor vor fi prestate de Întreprinderea de Stat „Servicii Pază a MAI”, în baza procesului verbal de constatare a contravenției.

 

Printre alte modificări aprobate în scopul prevenirii accidentelor rutiere se numără și mărirea amenzilor pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, pentru depășirea vitezei cu 10-20 km/oră, amenda maximă crește de la 600 la 900 lei. Cei care depășesc viteza cu mai mult de 40 km/oră vor fi amendați cu până la 1800 lei, față de 1500 lei cât era limita maximă până acum.

Proiectele de lege aprobate de Executiv urmează a fi prezentate spre examinare Parlamentului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente