(foto) „Nu ține de competența Ministerului Educației să-mi socotească bugetul familiei și să-mi impună uniforma”. O mamă a adresat o scrisoare deschisă Monicăi Babuc

collage

Membra grupului „Părinții solidari”, Carolina Chirilescu, a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, cu privire la reforma în educație ce ține de uniforma școlară. Femeia menționează că majoritatea părinților nu vor putea cumpăra acest set de haine, pentru că acesta costă mai mult decât vestimentația de la second hand.

Cu viteza luminii se implementează o nouă „reformă” în educație, uniforma școlară obligatorie. S-au efectuat chestionare anonime și surpriză, tocmai 80% sunt pentru. Deja în mai multe instituții de învățământ sunt afișate ofertele”, scrie Carolina Chirilescu pe pagina sa de Facebook.

„Am calculat pentru băiat. Mă costă 2.730 lei, doar uniforma, o nimica toată. Doamna Babuc, ați menționat că costul uniformelor nu depășește suma de bani pe care părinții o achită în fiecare an pentru a procura haine copiilor. Vă garantez că depășește foarte mult mai ales că mulți părinți de la sate, oraș și chiar eu nu procur atâtea haine, oamenii se îmbracă de la second hand, unde o cămașă pentru elevi costă cel mult 30 lei, iar pantalonii 80 lei și sunt de calitate. Sigur, dacă am fi toți parlamentari, miniștri am purta haine de firmă din străinătate, genți scumpe, pantofi de sute de euro, dar așa suntem niște amărâți care vă umplem vouă buzunarele. Această uniformă obligatorie miroase mai mult a campanie electorală, deoarece ați menționat că pentru copiii din familiile social vulnerabile, ar urma să fie alocate ajutor financiar pentru procurarea uniformei, serios??? De ce nu se alocă bani pentru majorarea salariilor cadrelor didactice să nu mai fie nevoiți părinții să achite salarii în plic? Și parcă văd fundația Edelwiess și a primei doamne „Din suflet”, fundația lui Șor, împărțind uniforme familiilor sărace în schimbul unui vot, că încă a mai rămas de furat și prostit acest stat. Eu cred că nu ține de competența Ministerului Educației să-mi socotească mie bugetul familiei și să-mi impună uniforma ca pe un element al diminuării discriminării. Cât nu v-ați strădui să-i îmbrăcați pe toți elevii la fel, nu veți reuși să le potoliți setea, foamea, dorul de părinții care muncesc din greu peste hotare, nu veți elimina suferința, sărăcia, nepăsarea, violența fizică, psihică, emoțională ș.a. Al meu copil merge la școală îmbrăcat decent pantaloni de culoare închisă, cămăși de culoare deschisă și vestă la fel de culoare închisă, 80% din haine sunt de la rude. Eu nu am de gând să procur nici un fel de uniformă, deoarece respectăm dress code-ul. Spuneți-mi vă rog ce se va întâmpla cu al meu copil dacă nu va purta uniforma impusă de către minister, îi va fi limitat accesul la educație??? Oare nu se încalcă unul din cele mai fundamentale drepturi ale copiilor? Ministerul a luat în calcul și astfel de situații?”, conchide, Carolina Chirilescu, adresarea sa către ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

În acest context, #diez vă amintește că pe 14 mai, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a prezentat rezultatele chestionarului privind introducerea uniformei școlare în instituțiile de învățământ și mai mult de 80% din respondenți susțin această inițiativă.

În aceeași zi, ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că „introducerea uniformei are mai multe aspecte pozitive: eliminarea discriminării în funcție de haine și va aduce un plus de imagine instituțiilor”. Aceasta zicea că Ministerul a făcut un calcul estimativ care a constatat că prețul uniformelor nu depășește suma de bani pe care părinții o achită în fiecare an pentru a procura haine copiilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente