(foto) Colectează separat deșeurile și plantează flori. Elevii unui liceu din Capitală învață cum să salveze planeta

IMG_2898_640x426

Elevii Școalii Internațională Heritage învață cum să salveze planeta. De Ziua Pământului, bunăoară, copiii din clasele primare și gimnaziale au plantat flori pe teritoriul școlii, sub îndrumarea pedagogilor, urmând să monitorizeze creșterea ulterioară a plantelor. Astfel, înverzirea curții a fost combinată cu cunoștințele teoretice dobândite de copii la orele de Științe, Biologie și Geografie.

La Heritage spiritul ecologic este cultivat prin prisma interdisciplinarității. Elevii Heritage învață să respecte lumea care-i înconjoară printr-un șir de activități instructiv-educative complexe, care-i fac să înţeleagă pericolul dezechilibrului natural determinat de influenţa omului.

Bogdana Adamu, director, Școala Internațională Heritage: „Bazele unui comportament adecvat față de mediu se pun la școală, acolo unde copilul învață primele noțiuni despre natură și despre rolul omului pe Terra. Fiind o instituție social responsabilă, Heritage este convinsă că prin educarea ecologică a elevilor este educată întreaga comunitate din care aceştia fac parte. Dacă copiilor de astăzi le pasă ce va fi cu viaţa lor, a comunităţii, a planetei, atunci viitorul nostru va fi mult mai sigur. Iată de ce încercăm să implicăm elevii noștri în rezolvarea problemelor de mediu prin acțiuni concrete de creaţie, tehnico-ştiinţifice şi aplicative. Astfel ne înscriem în marea familie a dezvoltării durabile, care este un obiectiv global.”

Mariana, elevă în clasa a 5-a, Heritage: „Am sădit flori pentru că vrem să avem o curte verde și să respirăm aer curat. Plantele sunt cea mai importantă sursă de oxigen pentru planeta noastră. Vom urmări cum vor crește acestea, iar la orele de biologie vom descrie fiecare etapă.”

Instalarea coșurilor pentru colectarea selectivă a gunoiului pe teritoriul Heritage este o altă soluție simplă, implementată în orizontul local al elevilor, care îi ajută să-și formeze deprinderi de sortare a deşeurilor și să conștientizeze că schimbarea începe cu fiecare dintre noi. În susținerea eforturilor de reducere a consumului de obiecte din plastic se înscrie și proiectul „Save a Cup”. Zeci de stickere și afișe care îndeamnă minorii să renunțe la pungi, veselă, și ambalaje de unică folosință au fost amplasate în clasele, cantina și holurile școlii.

David, elev în clasa a 7-a, Heritage: „Anterior, când aruncam la gunoi o sticlă de apă, nu mă gândeam că poluez mediul. Dar am început să trag cu ochiul la aceste pliante și mi-am dat seama că nu mă costă nimic să port în rucscac o sticlă reutilizabilă, așa că mi-am cumpărat una.”

Recent elevii Heritage s-au convins de eficiența colectării separate a gunoiului, vizitând secția de sortare a deșeurilor municipale la o fabrică de reciclare din Moldova. Aici ei au văzut cu ochii lor cum ambalajele și alte obiecte de plastic, care înainte ajungeau la gropile de gunoi, poluând mediul, acum pot fi prelucrate și reintroduse în circuitul economic. Excursia de documentare face parte din proiectul „Save a Cup”, lansat de Heritage în cadrul programului de responsabilitate social corporativă „Go Heritage”.

Astfel, de proiecte organizate de școală au ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare, în rândul celor mici, a impactului pe care îl au activitățile umane asupra mediului înconjurător.

Irina, elevă în clasa a 6-a, Heritage: „Aici am aflat ce se întâmplă cu lucrurile pe care le aruncăm la coș, dar nu ne preocupă unde ajung ele mai departe. Acum știu că dacă punem totul la grămadă obținem doar gunoi, foarte mult gunoi, prea mult pentru planeta noastră. Iar dacă le colectăm separat, ele pot căpăta o nouă viață, ne pot fi utile și ne ajută să reducem producerea unor noi obiecte poluante.”

Un mod sigur de a insufla generației tinere respectul față de natură sunt activitățile creative, spun profesorii. În cadrul cluburilor în domeniul STEM, elevii învață să valorifice deșeurile, confecționând din plastic diverse obiecte funcționale. Inspirați de sloganul „În natură nimic nu se pierde, totul se transformă!”, copiii își prezintă lucrările în cadrul unor expoziții tematice, iar cele mai bune creații sunt premiate.

Constanța, elevă în clasa a 7-a, Heritage: Cel mai mult mi-a plăcut să confecționez hrănitori pentru păsările sălbatice. Le-am umplut cu semințe și le-am instalat pe copaci, în curtea școlii. Astfel, am făcut două lucruri bune: am reciclat sticle de plastic și am ajutat aceste viețuitoare frumoase, care își găseau cu greu hrană pe timp de iarnă.”

_MG_9194 (1)_640x424 30051840_1787844281279522_8299207707297247550_o Heritage International School-14_640x426 Heritage International School-17_640x426 (1) IMG_3199_640x426 IMG_3249_640x426

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente