Control strict al calității și securității pe parcursul întregului proces de producere. Rusnac-MoldAqua, în top trei cei mai buni la nivel European

R_020_S

Laboratorul microbiologic Rusnac-MoldAqua, cel mai mare producător de apă îmbuteliată (OM, Gura Căinarului) și de băuturi răcoritoare din Republica Moldova, a intrat în top trei cele mai bune laboratoare, în baza rezultatelor testelor de punctaj realizate de compania britanică LGC Standards. La începutul anului, testele de competență ale companiei au vizat 70 de laboratoare microbiologice din diferite țări europene.

„Apa cristalină este în percepția consumatorilor un produs atractiv, dar transpunerea acestor așteptări în practică este mult mai dificilă decât s-ar părea”, afirmă șeful departamentului de marketing al companiei Rusnac-MoldAqua, Danil Balaban. Potrivit acestuia, nu este suficient să dispui de surse de apă naturală de calitate și de echipament modern pentru pomparea apei: „Este la fel de important să asiguri un control strict al calității și securității pe parcursul întregului proces de producere, care exclude orice influență nefastă, inclusiv factorul uman”.

OM_0117_S

Danil Balaban a mai adăugat că sunt necesare teste imparțiale de laborator: „Practica evaluării de laborator a fost dezvoltată în cadrul întreprinderii noastre de la instituire, adică de mai bine de 15 ani. De altfel, laboratorul microbiologic a fost creat în urmă cu mai mult de un deceniu. Iar acum, este singurul laborator chimic și microbiologic din industria moldovenească de îmbuteliere a apei potabile și a băuturilor răcoritoare.

Controlul microbiologic al apei este cel mai important indicator al calității

Spre deosebire de alți producători, am considerat absolut necesare investițiile în investigațiile de laborator. Asta pentru că controlul microbiologic al apei este cel mai important indicator al calității și, în principiu, al purității sale. Realizarea acestui scop costă scump atât la propriu, cât și la figurat ”, a concluzionat Danil Balaban.

R_288_S

Rusnac-MoldAqua este singura companie producătoare de apă îmbuteliată din Republica Moldova, care dispune de un laborator microbiologic, acreditat în conformitate cu standardele internaționale ISO 17025. Conform standardelor ISO 17025, laboratorul este supus anual unui audit, iar o dată la patru ani – reacreditării. În cadrul acestei proceduri sunt necesare încercări inter-laborator la nivel internațional. În februarie 2018, Rusnac-MoldAqua a solicitat efectuarea unor asemenea încercări în laboratorul companiei britanice LGC Standards (subdiviziune a LGC Group). Selectarea acestei companii a fost dictată de reputația acesteia – este lider pe piața internațională a cercetărilor de laborator.

OM_0073_S

Procedura de efectuarea a încercărilor inter-laborator este una lungă și complicată. Laboratorul trimite probele de testare pentru investigații, iar rezultatele sunt codificate și expediate înapoi laboratorului de testare absolut confidențial, ceea ce asigură un control cu adevărat obiectiv. Rezultatele, însă, sunt făcute publice ulterior.

Cercetările noastre de laborator au un grad înalt de precizie

În februarie 2018, într-o nouă rundă de încercări inter-laborator, efectuate de compania britanică LGC Standards, au participat 70 de laboratoare microbiologice europene. În rezultat, laboratorul microbiologic Rusnac-MoldAqua a demonstrat unul din trei cele mai bune rezultate.

R_299_S

„Concluziile făcute în baza încercărilor inter-laborator realizate de LGC Standards, ne-au încurajat foarte mult”, a menționat directorul executiv al Rusnac-MoldAqua, Eugen Reșcovoi. El a mai adăugat că aceasta nu este doar o chestiune privind prestigiul întreprinderii la nivel european, dar și o dovadă a faptului că cercetările noastre de laborator au un grad înalt de precizie. Asta garantează cu adevărat un nivel înalt de puritate. De exemplu, apa potabilă OM este certificată de Centrul Național pentru Sănătate Publică drept apă potabilă destinată consumului zilnic, inclusiv de către copii”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente