(foto, video) „Noi nu suntem invizibili”. A fost deschis Festivalul „Pride Moldova Fără Frică de Iubire”, unde oamenii iubesc pe cine doresc

10

Astăzi, a avut loc deschiderea celui de-al 17-lea Festival „Moldova Pride” în incinta Centrului de Informaţii „GENDERDOC-M” din Chișinău. Evenimentul vizează persoanele LGBT, care se mândresc că reprezintă această comunitate și nu se rușinează de orientarea lor sexuală, iar scopul evenimentului este de a promova drepturile persoanelor cu orientare netradițională.

La eveniment au fost prezenți ambasadori ai Suediei, Mării Britanii, Olandei și SUA, dar și promotorii drepturilor persoanelor LGBT, activiști civici.

Ceremonia a fost deschisă prin arborarea drapelului „Moldova Pride”. În mod tradițional acest drept este oferit persoanelor care s-au remarcat pe parcursul anului. Prin urmare, acest drept le-a revenit, tânărulгш din Găgăuzia, care a făcut comingout în luna martie a acestui an. A doua persoană este Natalia Ustiuc. Ea face parte din echipa GenderDoc-M chiar de la lansarea acestei organizații.

66666

După deschiderea solemnă a evenimentului, mai mulți oficiali au susținut câte un scurt discurs și și-au manifestat suportul și încurajarea pentru persoanele LGBT de a iubi pe cine doresc.

2

În acest context, Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller, a declarat că: „Astăzi, ne amintim de faptul că multe persoane trăiesc cu frică din cauza lipsei de toleranță din societățile noastre, lipsa de toleranță față de persoanele care sunt diferite. Festivalul „Pride Moldova” este un eveniment important pentru a ne exprima sprijinul pentru de drepturile persoanelor LGBT și pentru a demonstra puterea diversității. Este dreptul fiecărei persoane de a trăi fără teama de discriminare și ură sau violență. Guvernul Suediei este un susținător puternic al drepturilor persoanelor LGBT în toată lumea și aici, în Moldova.”

James Petit, Ambasadorul SUA în Moldova în alocuțiunea sa a zis că „promovarea diversității, incluziunii și a drepturilor pentru persoanele LGBT va face Moldova mai prosperă. Fiecare om are dreptul de a-și exprima iubirea fără frică sau discriminare. Fiecare persoană are dreptul la egalitate și libertate. Am speranță că prin evenimentele din această săptămână veți fi cu toții mai liberi, fără frică, fără părtinire, fără prejudecăți și cel mai important să iubiți pe cine doriți.”

3

La rândul său, Ambasadoarea Marii Britanii, Lucy Joyce, a sugerat în adresarea sa că „își manifestă suportul și solidaritatea cu persoanele LGBT. Campania „Pride Moldova”, care se desfășoară în această lună, este o reacție fermă împotriva opresiunilor și discriminărilor persoanelor LGBT. Fiți încrezători, mândri și să știți că Marea Britanie este mereu alături  și vă susține întotdeauna”.

5

Șeful adjunct al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București, Arthur den Hartog, a felicitat deschiderea acestui festival și a zis că „Azi e o zi importantă pentru întreaga comunitate LGBT, dar și pentru noi în lupta pe care o ducem împotriva transfobiei, bifobiei, homofobiei. Guvernul Olandei încearcă mereu să asigure drepturile egale pentru comunitatea LGBT în întreaga lume.

1

Reporterul #diez l-a întrebat pe Andrei Colioglo ce înseamnă pentru el Festivalul „Moldova Pride, Iubire Fără Frică” și prin ce acesta este important pentru întreaga comunitate. „ Acest Festival este despre faptul că persoanele LGBT se mândresc că reprezintă această comunitate și nu se rușinează de orientarea lor sexuală. „Moldova Pride” se organizează pentru a arăta oamenilor că în Moldova există așa persoane ca noi. Acest Festival este important pentru noi, deoarece ne dorim ca cetățenii să cunoască, să vorbească despre noi. Odată ce suntem „invizibili” noi nu avem drepturi, iar organizând astfel de acțiuni le zicem oamenilor „uitați-vă, noi existăm”. În așa fel atragem atenția presei, guvernanților și începem să fim luați în serios.”

9

În mod deosebit, Andrei se adresează politicienilor și îi roagă să nu folosească în public discursuri cu instigare la ură când se referă la comunitatea LGBT. Andrei își dorește în mod deosebit modificarea cadrului legal cu privire la drepturile gay-lor, lesbienelor, bisexualilor și transgenderilor în țara noastră. El specifică trei domenii importante:

#1. Persoanele de același sex să aibă posibilitatea să-și înregistreze căsătoria;

#2. Să dispară birocrația în cazurile când persoanele transgenderi își depun actele pentru schimbarea identității în acte;

#3. În Codul penal să apară un articol în care persoanele care amenință cu diverse forme de violență, pe motiv de orientare sexuală, să fie pedepsite corespunzător.

11

La acest eveniment am întâlnit-o pe Eva. Este o lesbiană care niciodată nu a ascuns orientarea sa sexuală. „Din clasa a 4-a până într-a 11-a, la Universitate, la Colegiu mereu mă comportam deschis și ziceam că sunt lesbiană, zice tânăra.”

iiiiiiiiiiiiiiiiiiii

În același timp, coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT, Angela Frolov, a îndemnat oamenii să se alăture Marșului pentru Solidaritate „Fără Frică de Iubire” din această sâmbătă. „Noi facem public acest eveniment, deoarece este important pentru noi. Oamenii, de obicei, obișnuiesc să vorbească despre ceea ce îi doare, ceea ce este important pentru ei, despre cauza în care cred. Iar „egalitatea” este cauza în care credem noi. Prin această cale, îi îndemnăm pe oameni să creadă să ne urmeze calea. Toți avem dreptul de a fi fericiți, de a iubi, de a participa la construcția societății. Nu divizați, dar toți împreună. De aceea, organizația nostră îi îndeamnă pe toți oamenii se se alăture Marșului pentru Solidaritate „Fără Frică de Iubire” din 19 mai.”Mai multe detalii vedeți aici.

10

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” a fost fondat la 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) în Republica Moldova.

12

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente