(doc) Lista muzeelor și activităților care se vor desfășura în Ziua și Noaptea Internațională a Muzeelor în toată țara

RaMa-89-920×613

Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor și Nopții Europene a Muzeelor, în perioada 14-27 mai, 66 de muzee și instituții culturale din 18 raioane și-au anunțat programele, care conțin activități variate, ce scot în evidență patrimoniul cultural național și local.

Menționăm că, actualmente, în Registrul Național al Muzeelor din Republica Moldova sunt înscrise 124 muzee, dintre care doar 6 muzee cu 12 filiale sunt în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Pentru buna desfășurare a Nopții Europene a Muzeelor, în data de 19 mai 2018, între orele 18:00-24:00, transportul public va fi redirecționat de pe str. 31 August 1989 în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni şi A. Puşkin, iar accesul şi parcarea transportului privat în perimetrul acestor străzi va fi sistată.

Vedeți mai jos ce program au pregătit muzeele din Moldova.

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în 1977, la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, fiind marcată pe 18 mai. Ediția din acest an, cu genericul „Conexiuni inter-muzeale: noi abordări, noi provocări”, este dedicată necesității de adaptare a muzeelor la tendinţele societăţii, astfel încât acestea să implementeze tehnologiile informaţionale, pentru a-și prezenta colecţiile inclusiv în mediul virtual.

Pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor este Noaptea Europeană a Muzeelor, inițiată în 2005. Până în prezent, la acest eveniment au aderat peste 3000 de muzee din 47 de țări. Scopul evenimentului este de a spori interesul faţă de instituțiile muzeale, prezentându-le activitatea într-o altă perspectivă, dar și de a familiariza publicul larg cu colecţiile muzeelor și a sensibiliza societatea în privința problemelor din domeniu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente