(video) USAID a lansat la Strășeni Programul „Comunitatea Mea”. 100 de Autorități Publice Locale vor beneficia de susținere financiară pentru dezvoltarea comunităților

IREX_PREVIEW-34

Pe 7 mai, la Strășeni, a fost lansat programul „Comunitatea Mea”, cu susținerea USAID, care va consolida guvernarea locală și va stimula cetățenii să participe activ în soluționarea problemelor de interes local. Principalii beneficiari ai programului vor fi autoritățile publice locale, grupurile civice și mediul de afaceri.

Prin eforturi comune vor dezvolta comunitățile și vor îmbunătăți calitatea, disponibilitatea și eficiența serviciilor publice din toată țara

Pavel Filip, Prim-Ministru al Republicii Moldova, a spus că: „Acest proiect îi va ajuta pe primarii noștri să devină adevărați manageri, pentru că vor beneficia de aceste proiecte cei care sunt bine organizați, cei care au în vizorul lor anumite proiecte pentru dezvoltarea localităților Se va învăța mai bine cum să gestionăm banii publici și proprietatea publică, dar și cum să se colecteze corect impozitele și taxele.”

Brock Bierman, Asistentul Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia, a declarat că: „Am avut ocazia să discut cu mai mulți tineri, care privesc cu optimism optimiști de viitorul Republicii Moldova. De fiecare dată când cetățenii se implică în activitățile locale, iar oficialii aleși colaborează cu locuitorii în beneficiul comunității, fiecare are doar de câștigat.”

Orașul Strășeni reprezintă un exemplu de succes al guvernării locale eficiente. Autoritățile au apreciat evoluția dinamică a municipiului.

Tatiana Badan, Președinta Congresului Autorităților Locale din Moldova, a menționat că: „Tot ce se întâmplă la Strășeni, noi, colegii, primarii, cei din adiministrația publică locală, urmărim evoluția și vedem că aici lucrurile sunt bine aranjate, organizate. Este o APL care are capacități si sunt sigură  că acest program „Comunitatea Mea” va aduce și mai multă dezvoltare acestei comunități.”

Locuitorii orașului Strășeni sunt extrem de activi când este vorba despre implicare și dezvoltare a propriului oraș, deoarece confortul la ei acasă depinde, în mare parte, de responsabilitatea autorităților locale și a fiecărui cetățean.

Valentina Casian, Primarul Municipiului Strășenia zis că: „Orașul Strășeni se dezvoltă pe zi ce trece. În orice proiect care se implementează în localitatea noastră sunt implicați cetățenii și este important că tot ce se face, se face pentru cetățeni și împreună cu cetățenii. Cetățeanul simte rezultatul atunci când aceste servicii sunt prestate direct de către autoritatea care este cea mai aproape de cetățean.”

Programul „Comunitatea Mea” va garanta o autonomie economică durabilă care va permite celor 100 de comunități selectate să-și dezvolte propriile servicii și proiecte

Christopher Kaczmarski, Director de Program „Comunitatea mea”: a declarat că: „În cadrul Programului, vom întreprinde activități care vor favoriza creșterea veniturilor administrației publice locale. Acest lucru este foarte important, deoarece în caz contrar, guvernarea centrală a fi responsabilă să asigure ajutor și susținere financiară pentru orice activitate care se defășoară la nivel local. Prin diminuarea acestei povare vor benefia atât autoritățile centrale, cât și autoritățile ocale, care vor fi percepute și mult mai apreciate de către cetățeni.”

 Autoritățile publice locale (APL) vor fi selectate printr-un proces competitiv, astfel încât în primul an de implementare să fie selectate primele 20 de APL-uri, iar în anii următorii ani, câte 35 de APL-uri în fiecare an. Acestea vor reprezenta comunități mici, medii și mari.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente