O tânără de 19 ani din Sudan a fost condamnată la pedeapsa cu moartea după ce a înjunghiat mortal un bărbat cu care a fost obligată să se căsătorească și despre care spune că a violat-o, în timp ce rudele lui o țineau

Cazul tinerei Noura Hussein a atras atenția asupra problemelor legate de mariajul prin forță și de violurile în căsătorie din Sudan, unde vârsta legală pentru căsătorie este de doar 10 ani, iar violul marital este legal, relatează jurnal.ro, cu referință la CNN.

Joi, 10 mai, cei care o susțin pe Hussein au umplut tribunalul din Omdurman, Sudan în momentul în care tânăra a fost condamnată la moarte. Familia soțului a refuzat iertarea și despăgubirile, solicitând executarea acesteia.

„Încă se află într-un șoc complet după ce și-a auzit sentința azi”, a spus avocatul acesteia, Adl Mohamed Al-Imam, pentru CNN. Acesta a adăugat că Hussein nu a fost abandonată doar de lege, ci și de familia ei.

Echipa de avocați a lui Hussein are la dispoziție 15 zile pentru a face apel.

În ultimele zile cazul acesteia a intrat în atenția lumii, iar în mediul online acesta a fost reflectat prin hashtaguri ca #JusticeforNoura și #SaveNoura. De asemenea, a fost lansată o petiție pentru salvarea acesteia.

I wrote a thing. If it sounds angry, it’s because it is. Because we should all be. Link in bio. #JusticeForNoura

Публикация от bsonblast (@bsonblast)

#JusticeForNoura

Публикация от Knowledge Is Your Key 🏹 (@zvynvbi)

Obligată să se căsătorească la vârsta de 15 ani, Hussein a fugit de acasă și s-a ascuns împreună cu mătușa ei timp de trei ani. Aceasta a fost obligată de tatăl ei să se întoarcă și a fost dată în mâinile familiei soțului acesteia.

După ce Hussein a refuzat să întrețină relații sexuale cu soțul ei, rudele acestuia au ținut-o în timp ce acesta o viola. „Fratele bărbatului și doi verișori au încercat să o convingă, când a refuzat a fost pălmuită și obligată să se ducă în cameră. Unul i-a ținut pieptul și capul, iar ceilalți picioarele”, a spus Al-Imam pentru CNN.

O zi mai târziu soțul ei a încercat să o violeze din nou, iar aceasta l-a înjunghiat mortal. Când s-a întors la părinții ei pentru a cere ajutor, aceștia au mers la poliție.

Amnesty International a calificat sentința lui Hussein drept un „act intolerabil de cruzime”.

„Dorința de-o viață a lui Noura Hussein a fost de a deveni profesoară, însă ea a fost forțată să se căsătorească cu un om abuziv care a violat-o și a agresat-o fizic”, a declarat directorul adjunct al Amnesty pentru Africa de Est, Seif Magango”.

„Pedeapsa cu moartea este cea mai crudă, inumană și degradantă pedeapsa, iar aplicarea acesteia pentru o victimă a violului evidențiază doar eșecul autorităților sudaneze de a recunoaște violențele la care a fost supusă tânăra”.

„Autoritățile sudaneze trebuie să anuleze această pedeapsă extrem de inechitabilă și să se asigure că Noura Hussein are o rejudecare echitabilă care ia în considerare circumstanțele sale atenuante”.