Proiectul „Satele Unite ale României” are drept scop unirea comunităților rurale ale României într-un concept de valorificare a culturii tradiționale, a tradițiilor și obiceiurilor. Proiectul organizat de Asociația Comunelor din România a fost prezentat la conferința „Adunarea generală a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova”.

Proiectul face o chemare națională și internațională către oameni activi cultural, comunități, sate, grupuri de sate învecinate reprezentând toate țările etnografice ale României, inclusiv românii de pretutindeni, să fie gazde pentru o petrecere Centenară: fără scenă, cu amplificare minimă, cu muzică „live”, necoreografiată, cu mâncare locală, petreceri sătești ca altădată.

Fiecare comunitate înscrisă se va angaza:

#Să pregătească în satul său un micro-eveniment în perioada 1 iulie – 31 august 2018 care include o
petrecere centenară, deschis localnicilor, turiștilor, satelor învecinate.
#Să trimită o delegație la Reuniunea Satelor din 18 – 19 august 2018 în Maramureș, județul care primește
onorific titlul de „Capitală Culturală Țărănească 2018.

Toate micro-evenimentele vor fi conectate într-o hartă online, promovată național și internațional. Comunitățile pot să se înscrie AICI – completând formularul de înscriere.

În fiecare an, Reuniunea Satelor va fi găzduită de o altă comunitate din România, aleasă prin candidatură, primind titlul de „Capitală Culturală Țărănească” a anului respectiv.