Cinci banane și două ouă pentru o tunsoare. Venezuela se confruntă cu o inflaţie uriaşă, iar banii nu mai au valoare

vvv

Declarată în incapacitate parţială de plată, Venezuela se confruntă cu o inflaţie uriaşă, estimată de FMI la circa 14.000% în 2018, precum şi o prăbuşire a PIB de 15%. Penuria de alimente şi medicamente a constrâns deja sute de mii de locuitori să fugă din ţară. Cei rămași se descurcă cum pot.

Venezuelenii s-au întors la troc, atunci când au nevoie să plătească un serviciu sau un produs. Asta se întâmplă într-o economie care se prăbușește, scrie digi24.ro.

Fabiola Zerpa, o jurnalistă din Venezuela, a scris un articol pentru Bloomberg în care relatează că a schimbat făină de porumb pentru orez, ouă pentru ulei de gătit și a primit în plus o bucată de pâine.

În plus, scrie ea, comercianții acceptă și ei să facă schimb de mărfuri cu clienții. Un kilogram de zahăr este „vândut” pentru un kilogram de făină.

De altfel, pe Facebook au apărut pagini și grupuri dedicate trocului. Se acceptă la schimb orice fel de produse, de la pastă de dinți la loțiuni pentru bebeluși.

Un frizer din zona rurală acceptă yucca (plantă ornamentală), banane sau ouă, iar moto-taximetriștii acceptă plata în țigări.
Zerpa mai scrie că proprietarul restaurantului ei favorit „vinde” o farfurie de burrito, enchilada, tamales și taco pentru câteva pachete de șervețele din hârtie. În plus, un vânzător stradal i-a dat „pe caiet” pui și orez, dar a doua zi trebuia să-i aducă 800.000 de bolivari.

„Asemenea gesturi de încredere erau de neauzit acum câțiva ani. Faptele de caritate sunt de asemenea noi”, mai spune jurnalista.

Pe 20 mai urmează să aibă loc alegeri prezidențiale. Uniunea Europeană, Statele Unite şi o mare parte a Americii Latine au criticat decizia autorităţilor de la Caracas de a convoca anticipat scrutinul, care trebuia în mod normal să aibă loc în decembrie, denunţând o lipsă de transparenţă şi de garanţie pentru alegeri libere.

În acest timp, preşedintele Nicolas Maduro a anunţat majorarea cu 95% a salariului minim, pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii, înaintea alegerilor în care va încerca să obţină un nou mandat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente