Bursele au fost indexate cu 5%. Cât vor primi elevii și studenții în urma majorării

dd

Bursele studenților urmează să fie majorate cu 5%. Guvernul a aprobat Hotărârea ,,Cu privire la modificarea anexelor nr. 1 și nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1009 ” din 1 septembrie 2006, care prevede indexarea cu 5%, începând cu 1 ianuarie 2018, a burselor de studii (categoriile I, II, III), sociale și de merit pentru studenţii din instituţiile de învăţăânt superior, elevii din instituţiile de învăţământ profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar, profesional tehnic secundar şi persoanele care studiază în învăţământul postuniversitar.

Bursele se vor majora pentru elevii din învăţământul profesional tehnic, studenţii la licenţă şi master, doctoranzi, postdoctoranzi, medicii secundari clinici și cei rezidenţi. Prin urmare, studenții care primeau până acum 800 de lei, vor primi 840 de lei, iar pentru elevii din învățământul profesional tehnic postsecundar bursa va spori de la 630 la 660 de lei.

Totodată, doctoranzii din anul I care beneficiau de 1050 de lei, vor obține 1100 de lei, la fel ca și medicii rezidenți în anul I. Bursa Republicii crește de la 1385 de lei la 1455 de lei, iar Bursa Guvernului – de la 1155 la 1210 de lei.

Majorările efectuate vor contribui la creşterea atractivităţii şi competitivităţii instituţiilor de învăţământ superior şi profesional tehnic, precum și la fortificarea sistemului de învăţământ profesional din țara noastră.

Proiectul de lege a fost elaborat întru executarea art.19 (4) al Codului Educaţiei, aprobat prin Legea nr. 152 din 17 iulie 2014, precum şi a Legii finanţelor publice şi responsabilităţile bugetar-fiscale nr. 181 din 25 iulie 2014 (art. 43) și se încadrează în limita alocaţiilor prevăzute pentru anul 2018. Achitarea se va face de fiecare instituție de învățământ în parte.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente