Dacă faceți picnic în această perioadă, specialiştii atenționează despre pericolul căpușelor. Ce trebuie să faceți

capuse

Populația este atenționată să fie precaută în timpul plimbărilor în aer liber, în special în parcuri și păduri. Odată cu încălzirea vremii, căpușele, care sunt purtătoare de infecții, au ieșit din hibernare.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău îi sfătuiesc pe oameni să îmbrace haine de culori deschise, cu mâneci lungi, să evite desişurile. Iar atunci când se află în spații verzi timp mai îndelungat, să inspecteze pielea neacoperită şi, ajungând acasă, să facă duş, scrie IPN.

Dacă este depistată o căpuşă, ea trebuie urgent îndepărtată, iar locul muşcăturii se tratează cu tinctură de iod sau cu soluţie de alcool de 70% și nicidecum prin alte metode. Pentru a decide tratamentul chimioprofilactic, persoanele trebuie să meargă la medicul de familie.

Potrivit datelor Centrului, în anul 2017 din căpușele colectate pentru investigații de laborator, 30% au fost infectate cu bacterii borrelia (agent patogen al bolii Lyme – borelioza acariană). De la începutul lunii aprilie curent, cercetările au fost reluate, fiind deja colectate peste 100 de exemplare de căpuşe.

Boala Lyme este o afecțiune extrem de periculoasă, cu manifestări chiar și după câțiva ani de la mușcătură. Dacă nu se tratează, după ani de evoluție apar tulburări neurologice: afectare meningeală, paralizie facială, amorțeală la nivelul membrelor, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare etc., precum și manifestări cardiovasculare (tulburări de ritm), afectare oculară, hepatită.

Prin urmare, pentru a ne proteja împotriva căpușelor, este nevoie de a ridica nivelul de protecție a hainelor. Îmbrăcămintea trebuie să acopere practic tot corpul. Hainele trebuie să fie prelucrate cu spreiuri de protecție împotriva căpușelor.

După plimbările la aer liber, verificaţi şi fiţi atenţi la toate părţile corpului, din cap până în picioare, pentru depistarea oricăror semne, care denotă muşcătura căpuşelor.

Dacă totuşi ați fost mușcați de căpușe, nu încercați a înlătura insecta inoculată în piele de sine stătător. Adresați-vă după ajutor medical urgent, cu consultarea ulterioară a medicului infecționist.

Pentru a diminua  numărul de căpuşe şi a evita pătrunderea lor în casă, se recomandă amenajarea teritoriilor şi crearea condiţiilor nefavorabile pentru supravieţuirea căpuşelor prin: cosirea joasă a ierbei, tăierea şi curăţirea raţională a tufarilor şi a vegetaţiei înalte, amenajarea teritoriilor de odihnă şi a zonelor de agrement, combaterea rozătoarelor care reprezintă gazda principală pentru căpuşe, neadmiterea animalelor vagabonde pe teritoriile de odihnă, controlul animalelor de campanie la prezența căpușelor după primbări în spații verzi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente