(video) Un centru de artizanat și brand local va fi creat în Pelinia cu susținerea băștinașilor și donatorilor. Proiectul va costa aproape 30 de mii de dolari

Sezatoare – Impreuna pentru IA de PelinIA (6)

Un centru de artizanat și confecționare a costumelor tradiționale va fi înființat în satul Pelinia, raionul Drochia, pentru ca cei 40 de meșteri populari din localitate să poată practica meșteșugurile specifice zonei. Toate acestea sunt posibile grație unui proiect economic implementat în localitate de căte autoritățile locale, dar și cu suportul Guvernului Elveției, care a oferit un grant în sumă de 25 de mii dolari.

Totodată, primăria va contribui cu 3 mii de dolari, iar băștinașii sunt îndemnați să colecteze 2,5 mii de dolari pe platforma de colectare de fonduri Guvern24.

Centrul va avea o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați în incinta Casei de cultură și urmează să fie dat în exploatare până în septembrie 2018.

Sezatoare - Impreuna pentru IA de PelinIA (4)

Sezatoare - Impreuna pentru IA de PelinIA (6)

Pentru a reuni băștinașii și a le face cunoscut noul proiect, locuitorii satului au organizat o șezătoare în cadrul căreia meșterii populari au învățat tinerii, dar și alți doritori, să țese la război covoare, prosoape, să brodeze și să croșeteze și alte îndeletniciri.

Cele 13 colective artistice din sat au organizat și un FlashMob cu genericul „Împreună pentru IA de PelinIA”, astfel îndemnând băștinașii din întreaga lume să doneze pentru amenajarea centrului.

Sezatoare - Impreuna pentru IA de PelinIA (3)

Sezatoare - Impreuna pentru IA de PelinIA (5)

Datorită implementării acestui proiect, Casa de cultură din Pelinia va fi asigurată cu agent termic, apă și canalizare.

Pelinia este una dintre cele 15 localități beneficiare de granturi oferite de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea economică locală. Proiectul „Migrație și dezvoltare locală”  susține 38 localități din țară selectate în bază de concurs, pentru a transforma migrația din problemă în oportunitate.

Sezatoare - Impreuna pentru IA de PelinIA (7)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente