BlogTop a desemnat cele mai populare articole de pe blogurile din Moldova, în luna martie 2018

collage

Blogtop.md revine cu lista lunară a acelor mai viralizate articole de pe blogurile din Moldova. Vă prezentăm care au fost cele mai populare subiecte în prima lună de primăvară. Menționăm că acestea sunt prezentate în mod aleatoriu.

Conform monitorizării platformei Blogtop, printre autorii care au avut articole pe placul publicului în luna martie, au fost Doina Cernavca, Svetlana Vizitiu, Fine Wine, Elena Robu, Dumitru Alaiba, Gânduri despletite, Scutelnic Stas și Stela Botez. Cele mai populare articole au adunat împreună peste 12 mii de reacții în Social Media.

#Câtă ciocolată este în bomboanele de la Bucuria  / Elena Robu

Știu că există foarte multă lume fidelă și până în ziua de azi bomboanelor de la ”Bucuria” și le trimit cu drag rudelor care se află peste hotarele Moldovei. ”Bucuria” a trecut peste mări și țări, a traversat oceane ca să îi îndulcească pe oamenii. Dar ceea ce vă voi spune în continuare nu este nici pe departe o defăimare a acestui brand de tradiție în Moldova, ci o pură informare înainte de a cumpăra un produs de pe rafturile magazinelor din Republica. Moldova și nu doar. Pentru că meritați să fiți informați și meritați să cumpărați produse care să nu fie dăunătoare sănătății dumneavoastră. Continuarea aici

#Wine of Moldova, peste ocean / FineWine

Republica Moldova este reprezentată de 15 vinării la expoziția Vinexpo din New York, care se desfășoară în perioada 5-6 martie 2018 în Statele Unite ale Americii. Participarea este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, iar companiile participă sub brandul unic de țară Wine of Moldova — a legend alive (Vinului Moldovei — o legendă vie). Continuarea aici.

#Un interviu (sincer) cu Vlad Plahotniuc / Dumitru Alaiba

Din când în când, instituțiile de presă lansează public invitație la interviu lui Plahotniuc, care rămân a fi ignorate. Interviuri cu el apar mai des în scris, mai rar în format video și niciodată în mass-media incomodă. Și sunt vizibil lipsite de sinceritate – exces de scenografie.

Dar să ne imaginăm un interviu 100% sincer cu Plahotniuc. Cum ar arăta el? Vedem mai jos o încercare de a mea.

Acest interviu este unul imaginar, cum sugerează și titlul. Idee inspirată de la Fareed ZakariaContinuarea aici.

#Atunci când iarna se transformă-n primăvară / Svetlana Vizitiu

Pare că nu demult am petrecut vara, fluturând în urma ei cu rochițele ușor colorate cu flori; am numărat conservele preparate pentru iarnă; tot am oftat alegând jachetele și paltoanele din dulapuri și… din nou (a câtă oară) am pășit în toamnă foșnind prin frunzele argintii care încă au păstrat căldura verii. Cerul plutește în albia impecabilă ale norilor străpunse de un soare orbitor… Brusc îmi amintesc de părinții mei dragi și a câta oară mă supun lacrimilor… Nu uit că viața-i trecătoare și că curând ne vom despărți…  Nu e depresie, e un fapt conștientizat poate de la gri-ul timpului posac și ceață înghețată… Continuarea aici.

#Primăvara în care mi-am resetat prioritățile / Doina Cernavca

Azi se fac exact 2 săptămâni de când Maria a făcut prima convulsie. Poți să-ți ieși din minți, ca și părinte, când vezi cum copilul tău de 2 ani stă cuminte pe pat și privește desene animate și brusc, cade – i se oprește respirația, își pierde cunoștința, se face violet pe față, dă haotic din membre, i se împietrește corpul. De orice am fost pregătită în viață și nu mă tem de nimic, absolut de nimic, așa cum mi-e frică să nu se repete această întâmplare oribilă trăită acum 2 săptămâni. În tot acest timp am avut parte de atâtea gânduri, păreri de rău, rugăciuni, nopți nedormite, promisiuni personale, încât astăzi am ajuns să-mi resetez priorițățile. E primăvara în care mi-am schimbat viața, și asta datorită fetiței mele și dorinței de a trăi altfel. De a trăi! Continuarea aici.

#Trofeul Festivalului Național Lucreția Ciobanu 2018 merge în Banat la Georgiana Necșa.video.foto / Stela Botez

Festivalul Național Lucreția Ciobanu 2018 de la Sibiu și-a încheiat a 3-a ediție cu succes! Câștigătoarea Trofeului a devenit tânăra și promițătoarea înterpretă din zona Banatului – Geaorgiana Necșa. 

Georgiana Necșa este o tânără interpretă de muzică populară bănățeană. Locuiește în Timișoara și reprezintă cu cinste folcorul din zonă, prin repertoriu ales cu atenție, costum popular inedit, voce inconfundabilă și frumusețe de zână bună. Georgiana a studiat muzică la Colegiul Național de Artă Ion Vidu și la Facultatea de Muzică din Timișoara. Are în palmares multe premii importante de la Concursuri Națioanle de Folclor din România. Trofeul Festivalului Național Lucreția Ciobanu 2018 de la Sibiu, este cea mai proaspătă realizare a artistei, de care se pot mândri toți bănățenii. Continuarea aici.

#Reguli de etichetă, absolut necesare în viața contemporană / Stas Scutelnic

În viața contemporană, să nu cunoști regulile de etichetă ar însemna să scuipi împotriva vântului, respectiv să nimerești într-o situație neplăcută. Din păcate mulți consideră aceste reguli ca fiind ceva sâcâitor, catalogându-le ca fiind caracteristice doar celor din elită, adică departe de realitate. Dar acești oameni uită că vulgaritatea și un comportament inadecvat poate să primească un răspuns asemănător.

De fapt, regulile de etichetă sunt foarte simple. Acestea reprezintă cultura vorbirii, politețea, un aspect fizic plăcut și capacitatea de a-ți stăpâni emoțiile. Toate acestea sunt caracteristice pentru bărbați și femei. Vă prezentăm un set de reguli actuale vieții cotidiene pe care trebuie să le cunoască fiecare persoană care se respectă pe sine și pe cei din jurul tău. Continuarea aici.

#De ce Rusia ne-a organizat un război în 1992 / Elena Robu

Astăzi se împlinesc 26 de ani de la începutul operațiunilor militare de la Nistru. Dar de fapt, primele ciocniri între poliția locală și separatiști au avut loc la Dubăsari în 1990. Atunci, pe drumul de acces spre Dubăsari au avut loc ciocniri cu populația civilă, în timpul cărora s-au înregistrat victime, în noiembrie 1991, pe același pod de la Dubăsari, au mai decedat încă trei polițiști (Ghenadii Iablocikin, și alți doi camarazi ai săi) din trupele cu destinație specială. În cele 4 luni de ostilități, cele mai grele lupte s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița și la Tighina.

Moldova a pierdut în acest război circa 280 de oameni, iar alţi 289 au rămas invalizi. Însă, în total și-au riscat viața pentru apărarea independenței și integrității R. Moldova aproape 10 000 de oameni. Colonelul în rezervă Andrei Covrig, cel care în vara anului 1992 era pe platourile de luptă la Tighina spune că scenariul războiului de pe Nistru este unul destul de vechi, iar noi am fost implicați într-un conflict armat cu caracter internațional la care au participat R. Moldova și Rusia cu regimul său marionetă de la Tiraspol. Continuarea aici.

Alexandru Grumeza, neurolog si sportiv, – la Clubul Impresii din viata si carti / Svetlana Vizitiu

Adesea ne este frică să recunoaștem succesele noastre. Acordăm atenție mai mult la ceea ce nu ne reușește și în ce nu suntem perfecți. Cum să recunoști spiritul unei persoane? Cred că nu este în modul prin care vorbește, și nu ceea ce pare. Este anume atmosfera care se creează prin prezența lui. Pentru că nimeni nu poate crea o atmosferă care nu-i aparține spiritului. Vă prezint una dintre personalităţi care mi-a creeat acea impresie încă la Gala premiilor decernate ‘’Omul Anului 2016-2017’’ – medicul Alexandru Grumeza. Continuarea aici.

#Când ard copii / Gânduri Despletite

Când ard copii, mai moare-o inimă de mamă

Înmormântată-n propria căință

Și sfâșiată-n mici bucăți de carne

Va sângera pe veci de neputință.

Când ard copii se împietrește-un chip de tată

Și sufletu-i răpus bolnav rămâne

Olog de simțuri, lacrimi tari de piatră

Rămân blocate-n lungi și-adânci suspine.

Când ard copii – pierdută este acea țară

Ce i-a ținut captivi în uși blocate

Și s-a făcut că nu le-aude ruga,

Că aer nu mai au. Că-i foc și-i moarte.

Ardev-ar sufletele-n-nesfârșite chinuri

Ființe josnice cu chipurile-opace

Pentru cei arși, ce-au scris ”Adio, mamă”

În țara lor, ce i-a jertfit în zi de pace…

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente