Procedura de divorț va fi mai simplă. Ce modificări au fost aprobate și când va intra în vigoare noile prevederi

divort-e1495722262432

Cuplurile care au copii, dar care nu au litigii în privința partajului proprietății comune, vor putea divorța și la oficul stare civilă, nu doar prin instanța de judecată. Parlamentul a aprobat, în lectură finală, în mod repetat, mai multe modificări la Codul familiei. Noile prevederi urmează să fie publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare din 1 iunie.

Prin urmare, căsătoria va fi desfăcută de către oficiul stare civilă în baza acordului comun al soţilor, în cazurile când între aceștia nu există litigii referitoare la partajul proprietății comune în devălmășie, la întreținerea, educarea și domiciliul copiilor minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi sau la întreţinerea soţului inapt de muncă. Divorțul va fi făcut de oficiul stare civilă în rază teritorială a căruia se află domiciliul unuia dintre soţi, cu participarea obligatorie a ambilor soţi, scrie bizlaw.md

Desfacerea căsătoriei va avea loc pe cale judecătorească, doar dacă soţii au copii minori comuni și nu au ajuns la un acord privind domiciliul sau modul de întreținere a acestora, sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi.

În prezent, Codul familiei spune că desfacerea căsătoriei la oficiul stare civilă poate avea loc în baza acordului comun al soţilor care nu au copii minori comuni sau înfiaţi de ambii soţi, în cazurile când între aceştia nu există litigii referitoare la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă. La cererea unuia dintre soţi, căsătoria poate fi desfăcută la oficiul stare civilă dacă celălalt soţ:

#a fost declarat incapabil;

#a fost declarat dispărut;

#a fost condamnat la privaţiune de libertate pe un termen mai mare de trei ani.

Desfacerea căsătoriei şi eliberarea certificatului de divorţ au loc după expirarea termenului de o lună din ziua depunerii cererii de divorţ.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente