O fântână curățată și acoperită pentru satul Hîrtopul Mic. Cum puteți susține inițiativa

fatana sat
Foto: Facebook/Donate

Cetățenii Republicii Moldova din Diaspora, cu reședința în 19 state din întreaga lume și de acasă, au participat la întrunirea „Offline Adoptă un Vot”. Grupul de lucru Economic, inițiat în cadrul reuniunii și denumit «Diaspora economică pentru Moldova» (DEM), și-a propus să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova, iar o direcție în acest sens este dezvoltarea social-economică regională a zonelor defavorizate.

O problemă stringentă cu care se confruntă majoritatea zonelor rurale, este lipsa apei potabile în gospodăriile țărănești: fie că satul nu este conectat la apeduct, fie că fântânile care au mai rămas au secat.

În acest scop DEM implementează primul său proiect care va fi realizat în mai multe sate, și anume îngrijirea și renovarea fântânilor. Primii locuitori care se vor bucura de o fântână renovată, vor fi cei din satul Hîrtopul Mic, raionul Criuleni.

În cadrul acestui proiect sătenii vor curața una din principalele fântâni ale satului, iar grupul va aduna fonduri pentru a construi un acoperiș al fântânii.

Satul Hîrtopul Mic este situat în centrul Republicii Moldova și dispune de un apeduct.  Însă mulți dintre localnici și în special bătrânii și familiile cu venituri reduse nu au resurse pentru a achita taxa de conectare, de aceea fântânile rămân a fi unica lor sursă de apă.

În fiecare an locuitorii satului curăță cu forțe proprii fântânile din localitate, în acest mod apa din aceste fântâni e mai cristalină și gustoasă, Însa, fântânile curățate sunt poluate rapid pentru că nu sunt acoperite.

Grupul de lucru Economic „DEM” va construi un acoperiș pentru o fântână de lângă școală, situată la intrarea în sat. 

Cel puțin 150 de localnici se vor bucura de o fântână renovată și acoperită. Scopul nemijlocit este de a replica acest proiect pentru mai multe fântâni în mai multe sate din Republica Moldova, deoarece de apa potabilă trebuie să se bucure fiecare locuitor al acestei țări. 

Durata amenajării acoperișului – 1 lună. Bugetul necesar pentru finisarea Proiectului este de  31,159 lei = 1497.76 euro.
Donații –  1000 euro.
Contribuția comunității –  497.76 euro.

Pentru mai multe detalii accesați pagina de Facebook a proiectului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente