Silvia Radu nu a venit la evenimentul renumitului urbanist Jan Gehl, unde acesta a dat sfaturi despre cum Chișinăul poate fi mai bun

silviajancollage

Renumitul arhitect și urbanist Jan Gehl vine la Chișinău pentru a da sfaturi cum orașul în care trăim poate deveni mai bun, deși primara Chișinăului a fost invitată, aceasta nu a venit. Din reprezentanții primăriei a mai fost Nistor Grozavu, dar potrivit organizatorilor, acesta doar a făcut act de prezență și în scurt timp a plecat.

Arhitectul danez a ținut să precizeze că își dorește un dialog cu factorii de decizie la nivelul administrației publice locale a municipiului Chișinău, pentru a face schimbări și a crește calitatea vieții la Chișinău. „Orașele sunt centre în care se trăiește, iar cel mai important lucru într-o urbe sunt oamenii”, a subliniat expertul. El spune că este nevoie de a schimba mentalitatea specialiștilor de domeniul urbanismului, în sensul creării politicilor prietenoase locuitorilor orașului, unde străzile centrale trebuie să fie pentru oameni și nu pentru mașini, iar transportul public să fie atât de comod încât cetățenii să renunțe la automobilele personale.

Jan Geghl a adus responsabililor din domeniu din cadrul administrației publice locale a municipiului Chișinău mai multe studii și filme documentare despre viața în orașe, unde relatează bune practici în domeniul urbanismului, care ar putea fi utilizate și la noi. Potrivit expertului, un exemplu poate fi oraşul Moscova, care a reușit lucruri mari într-o perioadă de 5 ani și unde s-a produs o schimbare majoră – au fost lărgite trotuarele, au fost create spații publice pentru oameni de diferite vârste și ocupații, a fost amenajat mobilier urban, au fost scoase panourile de reclamă etc.

Jan Geghl este autorul unei abordări interdisciplinare în domeniul planificării urbane. Expertul are o experiență vastă pe profilul dezvoltării urbane în întreaga lume, inclusiv în orașe din spațiul ex-sovietic, demonstrând că prin decizii inteligente, poate fi schimbată calitatea vieții în orașe.

arhitect

Jan Gehl s-a născut în Danemarca și pe parcursul carierei sale a publicat mai multe cărți dedicate orașelor, printre care „Viața între clădiri”, „Orașe pentru oameni”, „Noi spații urbane”, „Spații publice-Viață Publică” și cea mai recentă „Cum să studiem viața publică?”. Este Profesor Emeritus la Academia Regală Daneză de Arte și Școala de Arhitectură, deține mai multe titluri onorifice de la Universitățile din Edinburgh, Halifax, Varna and Toronto. În cadrul Gehl Arhitects, unde este partener fondator, a colaborat la proiecte urbane din Copenhaga, Londra, Melbourne, Sydney, Riga, Amman, New York, Moscova. Printre numeroasele recunoașteri, se numără Premiul Sir Patrick Abercrombie pentru contribuții remarcabile în planificarea urbană, oferit de Uniunea Internațioanală a Arhitecților.

Acest eveniment face parte din Săptămâna Urbanismului Durabil „Chișinău 2030: un proiect urban pentru a structura viitorul”, organizată de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Co-organizatori: Forumul Civic Urban (Centrul de Urbanism, Grupul Civic pentru Patrimoniu Cultural, Institutul de Dezvoltare Urbană, UrbanLab Chișinău, Departamentul Arhitectură și Urbanism, UTM).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente