Deputații pregătesc terenul pentru proiectul Arena Chișinău. Sunt alocate 70 de hectare lângă comuna Stăuceni

arena-sport_14526300

Parlamentul a adoptat astăzi proiectul de lege prin care este trecut din proprietatea Colegiului Național de Viticultură și Vinificație în cea a Ministerului Educației un teren de aproape 70 de hectare, pentru a se amplasa acolo o arenă polivalentă. Inițiativa semnată de un grup de deputați democrați a fost prezentată de la tribună de președintele Parlamentului, Andrian Candu. Discuțiile au durat aproape două ore.

Opoziția a ridicat mai multe semne de întrebare în ceea ce privește necesitatea de a aloca 70 de hectare pentru un așa un proiect, în timp ce ar fi necesare doar aproximativ 16. Democrații au argumentat că terenul este așa de mare pentru a avea rezervă, în caz că investitorii cer mai mult.

O altă întrebare se referea și la cele 200 de milioane de lei alocate din buget pentru asta. Banii sunt, potrivit autorilor pentru a avea o rezervă de a începe contrucțiile în cadrul parteneriatului public privat.

Unii parlamentari au ținut să întrebe și despre faptul că acest proiect ar putea fi „electoral”. Candu s-a întrebat retoric și ironic – dacă ar trebui de amânat alegerile.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, autorul proiectului a spus că după aprobarea documentului, pe acest teren urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova. Potrivit lui, terenul va fi retras din circuitul agricol și va trece din administrarea Centrului de Excelenţă în Viticultură şi Vinificaţie în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării. ”O arenă polivalentă va permite țării să găzduiască competiții internaționale, concerte și manifestații culturale de anvergură. Chișinău Arena va oferi spațiu de antrenament conform standardelor internaționale, inclusiv pentru sportivii de performanță, va crea un spațiu de valorificare a potențialului tinerilor, va cuprinde spații de agrement pentru copii”, a precizat speakerul. Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, va avea o capacitate de 3- 5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri. În perioada imediat următoare va fi lansat concursul internațional pentru selectarea investitorilor.

Într-un final inițiativa a primit votul deputaților din majoritate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente