Start programului „Prima Casă”. Ce facilități aduce acesta și care sunt condițiile ca să devii beneficiar

prima casa

Programul „Prima Casă” va fi funcțional începând cu ziua de luni, 26 martie. Anunțul a fost făcut de către președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului tradițional de după ședința formațiunii.

De asemenea, liderul democraților a declarat că se lucrează deja la extinderea programului, care va aduce mai multe facilități în special pentru funcționarii publici.

Astfel, pentru a deveni beneficiar al programului prima casă, cetățeanul trebuie să aibă vârsta de până la 45 de ani și să nu aibă în proprietate alte locuințe. Totodată, acesta trebuie să contribuie cu 10% de la costul locuinței. Rata lunară, inclusiv dobânda băncii nu va depăși 50% din veniturile pe care le are cetățeanul.

Din data de 26 martie, băncile comerciale Moldindconbank, Victoriabank și Moldova Agroindbank, sunt pregătite să recepționeze în  toate filialele lor din țară cererile de finanțare în cadrul programului guvernamental.

Băncile cărora le-a fost retrasă licența sau le-au fost aplicate măsuri de supraveghere nu vor putea participa drept creditori ai programului.

Pentru a putea fi procurată în cadrul programului „Prima casă”, locuința trebuie să se afle pe teritoriul țării, costul acesteia să nu depășească 1 milion de lei, precum și trebuie să finisată și dată în exploatare.

Decizia de acordare a creditului va fi luată de către banca creditoare, împreună cu Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Tot ODIMM va fi responsabilă de aplicarea garanției de stat, acest drept fiindu-i oferit de către Ministerul Finanțelor. La fel, ODIMM va monitoriza cum aplicanții își îndeplinesc condițiile de achitare a creditului.

Detalii despre Programul de stat „Prima Casă”: condiții, lista actelor necesare, băncile participante etc. pot fi accesate pe pagina web www.primacasa.gov.md. De asemenea, persoanele interesate pot obține un răspuns detaliat, apelând la numărul de telefon (022) 22 60 65 (INFOLINE).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente