BeBetter: Care sunt beneficiile cafelei și ce cantitate trebuie să consumăm ca să rămânem sănătoși

cafea

Fără îndoială, cafeaua este produsul care ne ține în priză și ne ajută să facem față volumului mare de muncă, mai ales acum, în zilele în care suntem urmăriți îndeaproape de astenia de primăvară. Fiecare dintre noi consumă cel puțin o cană pe zi, iar unii chiar înlocuiesc micul dejun cu „lichidul magic”. Cât de sănătos este acest obicei și care este cantitatea de cafea care face bine organismului, aflăm în materialul de mai jos.

Cafeaua poate fi considerată un produs sănătos, dacă sunt respectate niște reguli simple de întrebuințare a acesteia. Substanța C⁸H¹⁰N⁴O² (formula chimică a cofeinei) stimulează sistemul nervos central, ritmul cardiac și respirația, ameliorează durerea articulațiilor, mușchilor, dar și cele de cap. Timp de o oră după consumul cafelei, crește capacitatea de muncă și concentrație a creierului. Cafeaua este recomandată celor care suferă de hipotensiune arterială (tensiune cu valoare scăzută, mai puțin de 90/60). Hipertensivii însă trebuie să limiteze sau chiar să excludă cafeaua din alimentație. Cu toate că Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a calificat anterior cafeaua drept „posibil cancerigenă”, ulterior Organizația Mondială a Sănătății a infirmat, dar a specificat că băuturile fierbinți, cu temperatura mai mare de 65 de grade Celsius sunt ”probabil cancerigene”. Din acest motiv, specialiștii internaționali recomandă consumul băuturilor calde.

Consecințele consumul în exces a cafelei

Luminița Suveică, șefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău: „Excesul de cofeină împiedică asimilarea elementelor precum:calciu,magneziu,potasiu,sodiu, dar și a vitaminelor B1 și B6. În consecință, se deteriorează dinții, oasele devin fragile, se poate dezvolta osteocondroza. Iar încălcarea echilibrului în sistemul de calciu-magneziu duce la dureri cronice la nivelul coloanei vertebrale și coloanei cervicale. Cafeaua poate provoca, de asemenea, cefaleea și iritabilitatea: lipsa vitaminelor B1 și B6 duce la probleme cu alimentarea cu sânge a creierului”.

Care e mai sănătoasă?

Boabe, praf, verde, solubilă, decafeinizată: care e mai sănătoasă? Răspunsul la această întrebare este relativ. Fiecare persoană apreciază subiectiv virtuțile lichidului. În funcție de starea organismului, fiecare trebuie să își determine cantitatea personală de sănătate din cafea. Trebuie doar să cunoașteți cantitatea de cofeină din fiecare tip de produs: cafeaua naturală are de la 40 la 180 mg/230ml, cafeaua solubilă – 30-120 mg/cană, cafeaua decofeinizată – 3 până la 5 mg/cană. Nutriționiștii moldoveni spun că o persoană sănătoasă poate consuma 3 porții de cafea pe zis au cel mult 300 de mg de cofeină.De menționat că lichidul menționat deshidratează organismul, deci trebuie neapărat să consumăm cantitatea recomandată de apă plată – de la 1 până la 2 litri timp de 24 de ore.

În fața raftului

Ambalajul este un indicator important al calității produsului, deoarece gustul și aroma de cafea au doi dușmani principali – lumina și oxigenul, care distrug cele mai valoroase proprietăți ale boabelor de cafea. Și dacă vă numărați printre profesioniștii consumatori, atunci trebuie să evitați procurarea cafelei din magazinele obișnuite, întrucât, fiind păstrată timp de câteva săptămâni, luni, cafeaua își pierde aroma unică. Alegeți magazinele specializate care să vă aprovizioneze constant cu boabe proaspete. Ambalajul trebuie să fie sigilat, produsul să fie păstrat într-o folie de aluminiu cu trei straturi, cu o supapă, care este necesară pentru eliberarea dioxidului de carbon în cazul boabelor prăjite. Gustul și aroma produsului din fabrică este păstrat bine dacă supapa nu permite pătrunderea oxigenului în interior. Gustul cafelei depinde și de gradul de prăjire a boabelor (există peste 600 de specii). Trebuie să știți că acest fapt este indicat pe ambalaj cu numere de la 1 la 5 (1 – prăjire ușoară, 5 – prăjire intensă). Atenție mare la data prăjirii: cu cât mai recentă, cu atât mai bine. În general, boabele prăjite păstrează aroma lor timp de o lună. Cantitatea optimă recomandată pentru procurare este de aproximativ 200 de grame, atât cât să ajungă pentru o săptămână, deoarece odată deschis ambalajul, boabele își pierd mirosul și gustul în maxim o săptămână.

În fața ibricului

Pentru un plus de gust boabele de cafea urmează a fi măcinate chiar înainte de fierbere, aroma prafului nu durează mai mult de două ore. Cei care preferă cafeaua solubilă trebuie să o aleagă pe cea calitativă, care este mai scumpă. Iar cafeaua din chioșcuri, automobile poate fi consumată doar după ce verificați termenele de valabilitate ale produselor. Prepararea și savurarea cafelei presupune o întreagă filozofie, dar despre aceasta veți afla în unul dintre articolele următoare.

Mai multe articole despre cum să fii MaiBun și sănătos, accesează pagina de Facebook a BeBetter.

cafea-bebetter-740x440

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente