(video) Geofizicienii au înregistrat pentru prima dată sunetul tunetului unui vulcan

vulcan
Foto: b1.ro

Sunetul tremurului unui vulcan a fost înregistrat pentru prima dată de către geofizicienii care monitorizează mai multe erupţii vulcanice de pe o insulă din oceanul Pacific.

Sunetul a fost creat de fulgerele ce se propagau prin norii de cenuşă ai vulcanului Bogoslof din insulele Aleutine. Sunetul a fost înregistrat cu ajutorul unui microfon aflat la 64 de kilometri depărtare, pe o altă insulă.

Conform The Guardian, sunetul unui tunet vulcanic nu a mai fost înregistrat până acum, în mare parte deoarece este extrem de greu de diferențiat de sunetele erupţiei vulcanice. „Este un sunet pe care persoanele surprinse de erupţii vulcanice sigur l-au auzit, dar care nu a fost înregistrat şi identificat până în prezent” a declarat Matt Haney din cadrul Alaska Volcano Observatory din Anchorage.

În perioada decembrie 2016 – august 2017, vulcanul Bogoslof a erupt de peste 60 de ori, oferind astfel cercetătorilor oportunitatea de a înregistra sunetul în timp ce se aflau pe insula vecină, Umnak. În martie şi iunie, microfoanele au înregistrat sunetul distinctiv ce s-a auzit în Umnak la trei minute după ce o reţea globală de detectare a fulgerelor a descoperit fulgere în norii de cenuşă de deasupra vulcanului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente