Relieful Republicii Moldova nu este adaptat pentru sporturile de iarnă, însă avem sportivi pe care acest lucru nu-i împiedică. Un exemplu este Liviu Dubălari care de zece ani practică biatlonul.
A ajuns să facă parte din Lotul Național de Biatlon al Republicii Moldova, categoria amatori, datorită mamei, care l-a adus la vârsta de 12 ani în fața antrenoarei Nadejda Bria.
„Este un sport incomparabil”
Este un sport incomparabil. Când simți schiurile sub tine primești o plăcere incredibilă de la lunecare, iar când reușești să închizi toate țintele, încerci o euforie nebună!
Biatlonul este interesant pentru mine pentru că acesta este un sport tehnic. Trebuie să ai atât rezistență, forță, rapiditate în gândire, cât și un „ochi de vultur” ca să țintești, atunci când ajungi în poligon. Toate aceste calități combinate contribuie la rezultatul final.
Pregatire pentru Concurs in Estonia, Otepaa. Men 10km Sprint 2017.
Prima competiție
Prima mea competiție a fost în anul 2011, la Campionatul Mondial de Biatlon. Aveam vârsta de 16 ani și sincer să fiu atunci nici nu știam cum să mă mobilizez corect, nu știam cum să intru în faza de concurs, adică eram un amator și pe distanță și la tras. În timpul cursei nu mă gândeam la tehnică, la faptul cum trebuie să trag, dar la faptul cum se va încheia cursa.
Când am ajuns la finiș, am căzut jos de oboseală și am înțeles că e un sport foarte complicat și că mai am mult de muncit și voi face tot posibilul ca să obțin rezultate bune.
O țintă ratată și ești aruncat în spate
Cel mai dificil în acest sport este faptul că poți parcurge distanța ideal, adică poți să mergi pe schiuri foarte bine, dar în momentul când ai ajuns în poligon și ai ratat odată sau de două ori ești aruncat în spate. Din fericire, în prezent, punctul meu forte este tragerea, însă mai am de muncit pentru a dezvolta rezistența.
Concurs în România, Cheile Grădiștei 2016.
Ski rolele pe post de schi
În Republica Moldova nu sunt munți, iar noi înlocuim schiurile cu ski rolele care ne dau posibilitatea de a perfecționa tehnica de schi. Facem imitația mișcării cum e pe schiuri, doar că facem asta în adidași, facem alergări cu bețele. În funcție de tipul de antrenament alergăm diferit. De exemplu, dacă este un antrenament de dezvoltare, putem să alergăm și 20 de km, iar dacă este unul lejer, atunci până la 10 km. Pe zi avem în jur de 7h-8h de antrenament. La fel, avem și un mic tir în care antrenăm tragerea.
În general, 75 % dintr-un an, antrenamentele au loc în afara țării. Ele decurg cel mai frecvent în România, Ucraina, Rusia, Italia, Slovacia, unde mergem să ne perfecționăm.
La momentul actual, toate cheltuielile necesare pentru biatloniști: echipament, schiuri și plecările peste hotare, sunt acoperite de Federația Națională de Biatlon. Ea ne ajută și ne susține cel mai mult.
Înainte de o competiție antrenamentele sunt mai scurte, iar noi ne străduim să nu ne epuizăm forțele. Astfel, eu pot să privesc comedii sau să citesc detective, science fiction.
Concurs în Italia, Ridnaun-Val Ridanna. Men 20km Individual, 2018.
În timpul liber prefer să învăț, să citesc cărți în engleză, privesc filme în engleză, adică încerc să mă dezvolt multilateral.
„Nimeni nu încearcă să te susțină”
Cel mai mult mă întristează faptul că lumea din țara noastră întreabă mereu de rezultate. Nimeni nu încearcă să te susțină și nimeni nu înțelege cât de greu este sportul ăsta din punct de vedere tehnic. Nu este fotbal unde poți să intri în teren, să ai minge și antrenor și poți să te antrenezi cât dorești, până ajungi la perfecțiune. E un sport unde, dacă nu ai zăpadă e un minus foarte mare. Mai mult, în fiecare zi trebuie să-ți cizelezi tehnica pe schiuri.
Pregatire pentru sezonul de iarna 2017
De-a lungul evoluției mele am avut senzația că dacă m-aș fi născut într-o altă țară competențele mele în acest sport ar fi fost cizelate mult mai ușor. Statul nostru ar trebui să acorde mai multă importanță sporturilor de iarnă. Cum să dezvolți un sport dacă nu ai susținere?!
„Sunt mândru că port drapelul țării mele”
Chiar dacă la competiții suntem susținuți mai mult de Federația de Biatlon, este o mândrie să port drapelul Moldovei. Mulți sportivi străini, mă întreabă uimiți dacă eu sunt din Moldova sau dacă sunt dintr-o altă țară naturalizat. Ei nu prea cred că în Moldova poate să crească un sportiv de performanță în biatlon.
„Eram în culmea fericirii de performanța de care am dat dovadă”
Cel mai memorabil moment din cariera mea a fost chiar vara trecută. Eram la Campionatul Mondial de Vară din Ceaikovski, Rusia. La linia de start ne aflam în jur de 34 de sportivi, iar eu am obținut locul VII. Am fost în culmea fericirii de performanța de care am dat dovadă.
„Niciodată să nu lași mâinile în jos”
Pentru tinerii care doresc să practice biatlonul i-aș sfătui că, oricât de greu nu le-ar fi, să nu lase niciodată mâinile în jos.
Concurs în Austria, Obertilliach 2017. Men 10km Sprint.
*
Liviu Dubălari este născut la 12 ianuarie 1996, în Chișinău. Practică biatlonul de zece ani și face parte din Lotul Național de Biatlon al Republicii Moldova. În prezent, își urmează studiile la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, facultatea de educație fizică. În viitor Liviu vrea să obțină locuri de frunte în biatlon, iar apoi să devină antrenor sau manager sportiv.
Sursă foto: arhiva personală
Elena Plămădeală