În nordul ţării stratul de zăpadă a ajuns până la 15 cm, iar cinci localități au rămas fără energie electrică

media_151602091844969900

Pe drumurile naționale și cele de legătură între localități se circulă în condiții de iarnă. În câteva localităţi s-au înregistrat deconectări de energie electrică din cauza depunerilor de lapoviță pe firele electrice. Pe parcursul nopții spre duminică în ţară au căzut ploi, lapoviță şi ninsori, iar în nordul ţării stratul de zăpadă a ajuns până la 15 centimetri. Informația a fost prezentată la ședința Comisiei pentru situații excepționale, convocată duminică, 18 martie, de către premierul Pavel Filip.

Șeful Institutului General pentru Situații de Urgență, Mihai Harabagiu, a declarat că, potrivit informațiilor operative de la ora 07.00, toate traseele sunt practicabile, însă se circulă cu dificultate pe străzile în pantă şi în rampă. Zece localităţi au rămas fără curent electric, însă pe parcurs jumătatea dintre ele au fost reconectate. Potrivit șefului IGSU, apeluri de la serviciile medicale de urgenţă nu au parvenit la Inspectorat, transmite IPN.

Reprezentantul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghennadii Roșca, a menţionat că pe parcursul zilei de duminică vor cădea ninsori mai puternice. Acestea vor continua, însă într-o cantitate mai mică, şi pe parcursul zilelor următoare. De asemenea, vântul nord-vestic se va intensifica până la 15-20 m/s. Până pe 22 martie, temperatura aerului pe timp de noaptea se va situa între -5 şi -10 grade Celsius.

Pavel Filip a solicitat menţinerea legăturii continue cu autorităţile publice locale. De asemenea, premierul a solicitat IGSU să informeze cetăţenii în mod permanent referitor la situaţia din ţară. Potrivit premierului, situaţia nu este una de criză, însă este periculoasă din cauza poleiului şi a lapoviței. De asemenea, a fost atrasă atenția referitor la infrastructura defectuoasă a rețelelor de aprovizionare cu energie electrică. Prim-ministrul consideră că intervenția furnizorilor de energie este inertă în situațiile de criză.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod galben de schimbare bruscă a vremii, care este valabil până pe 22 martie. În legătură cu apropierea cicloanelor mediteraneene, se prevăd condiții meteo complicate. Vor cădea precipitații sub formă de ploaie, pe 18 martie, iar pe19 martie, acestea se vor transforma în lapoviță și ninsori, până la 10-15 l/m2 în 12 ore. Izolat va viscoli.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente