Boris Volosatîi, directorul liceului „Gheorghe Asachi” din Capitală, a reacționat la scrisoarea deschisă adresată de către Igor Moldovanu, părintele unui copil din instituție. Directorului i-au fost cerute explicații în raport cu mai multe situații, iar în scurt timp, contactat de diez.md, Boris Volosatîi a venit cu o replică.
„Vreau mai întâi să-mi exprim regretul pentru faptul că domnul Moldovanu nu a găsit posibilitatea să vorbească mai întâi cu mine, dar a decis să soluționeze un șir de probleme prin așa modalitate. Noi am făcut deja investigație de serviciu, și într-adevăr copilul a fost întrebat la inițiativa altor copii, care au reacționat cumva într-un fel neordinar la răspunsul elevului. Implicarea învățătoarelor a fost una chiar neinspirată cu încălcarea dreptului copilului. Profesoarele nu aveau dreptul să se implice în viziunile private ale acestui copil. Fie că el le-a spus cu bună știință, fie fără bună știință pentru că probabil acestea vin de acasă, fie din altă parte, dar sigur nu de la școală. Eu recunosc vina a cadrelor didactice. Cum am menționat anterior am făcut și o investigație de serviciu, învățătoarele au fost mustrate aspru pentru încălcarea eticii profesionale.
Toate cazurile de abuz, de încălcare a drepturilor copilului sunt sesizate la Comisia Drepturilor Copilului, care l-am făcut eu, nu dumnealui. Dumnealui a avut dreptul, dar a ales altă cale. Eu m-am adresat la comisia respectivă care la rându său a sesizat Comisia de Etică și oamenii respectivi au fost pedepsiți.
Relevant ar fi să menționez și faptul că nu doar domnul Moldovanu și-a dat copiii în instituția respectivă. Anul trecut, am primit 46 de copii ai foștilor elevi. În anul mai trecut 40. În fiecare an numărul copiilor care vin de la foștii absolvenți este în creștere.
Aș vrea să vorbesc și despre alte probleme ridicate de domnul Moldovanu care țin de școală. Cum spunea clasicul Blaga: „Liceul este cimitirul tinereții noastre”, deseori folosesc această metaforă și încerc să o contrapun cu realitățile care sunt în liceul „Gheorghe Asachi”, și nu numai aici. Întotdeauna le spun aceste lucruri elevilor și cadrelor didactice, însă nu de fiecare dată poți răspunde pentru fiecare dintre cei 153 de învățători.
Cu multe dintre cele ce a spus domnul Moldovanu nu pot să fiu de acord, liceul s-a schimbat foarte mult în ultimii 20 de ani. Veceurile care spune dumnealui că sunt în aceeași stare, categoric nu. De când a fost dumnealui elev și până astăzi, acestea au fost reparate de două ori. Din păcate copiii noștri, și ai mei copii, pentru că ambii au învățat în această instituție, le deteriorează. Au fost și cazuri când elevii dădeau foc veceurilor.
Instituția se pregătește în fiecare an și este privită de Comisia de Stat drept un liceu la care se poate face carte decent. De când sunt eu director am scris la mai multe instituții despre necesitatea schimbării geamurilor și a ușilor, din fericire, cu suportul primăriei am reușit să facem acest lucru. Am înaintat un spot publicitar adresat pentru toți absolvenții instituției, informându-i cum pot contribui la dezvoltarea instituției. Au fost multe comentarii negative, cum că s-ar strânge bani pentru altceva, nu pentru reparația capitală, dar nu este adevărat.
Da, sunt de acord, sunt probleme, sunt probleme foarte mari, dar mai bine ca mine, nu le știe nimeni. Noi încercăm să le rezolvăm. Anul trecut pentru reparații am primit 2 milioane de lei de la primărie. Pentru anul acesta am primit 10 milioane de lei, care nemijlocit au fost alocate pentru reparația capitală. Sper că vom putea valorifica acești bani, avem în plan și reparația cantinei. Ne aflăm într-o replanificare a spațiilor de studiu în fața liceului și creăm încă 5 spații moderne, care corespund tuturor condițiilor moderne de instruire.
Puțin despre cadrele didactice la liceul „Gheorghe Asachi”. Avem 8 doctori în pedagogie. În timpul în care am fost director, peste 20 de mii de absolvenți au plecat să-și continuie studiile peste hotare.
Pe Facebook se dau cu părerea cei nemulțumiți și asta e foarte bine, dar la acele momente care corespund adevărului eu am reacționat și voi reacționa. Am să mă strădui să le lichidez, iar acolo unde nu este argumentată reacția, este doar o părere, doar o poziție privată. Cred că este și dreptul meu de a nu fi de acord, de a spune că lucrurile stau puțin altfel. Mai mult ca atât, aș vrea să las rezervă pentru replică și celui care a negat activitatea mea de ani de zile în această instituție, pentru că eu lucrez aici de 40 de ani, dintre care 27 de ani sunt director. A redus totul la greșeala foarte gravă a două cadre didactice. Eu cred că o să am o discuție cu domnul Moldovanu și cu ajutorul lui și a altor absolvenți ai liceului vom încerca să remediem situația.
Plus la toate, prin comentarii am citit și replici care mă încurajează. În articolul 4 din Codul Educație se stipulează despre obligativitatea instituției de educație de a se ocupa cu educația patriotică și acest lucru instituția l-a făcut în mare parte. Sper că totuși contravin spuselor clasicului, pe care l-am menționat anterior, cimitirul tinereții n-a fost liceul, anii de liceu sunt cei mai frumoși pentru cei care au trecut prin această instituție de învățământ. De altfel, cea mai veche instituție de învățământ din spațiul dintre Prut și Nistru”, a menționat, pentru diez.md, directorul liceului „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatîi.
Scrisoarea deschisă adresată directorului de către părintele Igor Moldovanu o găsiți aici.