Topul celor mai prospere ţări din lume. Ce loc ocupă Moldova şi cum stă la capitolele educaţie şi sănătate

Moldova-sunrise
Foto: Locals.md

Institutul londonez Legatum a făcut public indexul global al prosperităţii pentru anul 2017. Din acest sondaj rezultă un top al celor mai bogate, sănătoase şi fericite ţări ale lumii din anul precedent. Norvegia este desemnată, pentru a opta oară în ultimii zece ani, cea mai prosperă ţară din lume, urmată de Noua Zeelandă, fruntaşă în 2016, şi Finlanda.

Pentru a întocmi clasamentul s-a ţinut cont de 104 variabile, printre care produsul intern brut pe cap de locuitor şi numărul de persoane care lucrează cu normă întreagă. Variabilele au fost la rândul lor împărţite în nouă subcategorii – economia, mediul de afaceri, calitatea guvernării, educaţia, sănătatea, siguranţa şi securitatea, libertatea individului, capitalul social şi mediul natural.

În cadrul sondajului au fost analizate 149 de ţări, iar Moldova în 2017 s-a clasat în topul general pe locul 98, pierzând două poziţii în comparația cu anul 2016 când s-a situat pe locul 96. Vecinii noștri, Români și Ucraina s-au clasat pe locurile 46 și respectiv 112.

În ceea ce ține de subcategorii, în 2017 Moldova a stat cel mai bine la capitolul educație, ocupând locul 50, însă cel mai tare ne-a tras în jos mediul natural, fiind plasat pe locul 140. La celelalte ne-am poziţionat după cum urmează: mediul de afaceri – locul 82; libertatea individului – locul 88; economie – locul 90; guvernare – locul 112; capital social – locul 126, siguranţă şi securitate – locul 66; sistemul de sănătate – locul 105.

Iată ţările care ocupă primele zece poziţii:  

#1. Norvegia

#2. Noua Zeelandă

#3. Finlanda

#4. Elveţia

#5. Suedia

#6. Olanda

#7. Danemarca

#8. Canada

#9. Australia

#10. Marea Britanie

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente