Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu a apărut în poloneză și candidează la Premiul European al Poeților

dumitru crudu
Foto: deschide.md

Antologia de versuri Falsul Dimitrie, de Dumitru Crudu, apărută în 2014 la Editura Cartier si tradusă în 2018 în poloneză de Jakub Kornhauser si Joanna Kornaś-Warwas, a fost nominalizată la prestigiosul premiu literar Europejski Poeta Wolności.

Premiul care se acordă o dată la doi ani în orașul polonez Gdansk, acum doi ani a fost câștigat de Ana Blandiana. La această ediție, Falsul Dimitrie concurează cu încă șapte cărți scrise de poeți din Europa. Premiul va fi acordat 23-25 martie curent.

Dumitru Crudu este un scriitor român, născut la 8 noiembrie, 1967, în Flutura, Ungheni. După absolvirea şcolii medii din satul natal, intră la Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1985-1987), apoi studiază limba georgiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Tbilisi (1987-1991).

Fiind student la Braşov, în 1994 scrie prima versiune a romanului Un american la Chişinău, pierdut doi ani mai târziu, şi pe care îl va reface ulterior, publicându-l la Casa de Pariuri Literare, în 2013. Între timp, mai publicase un alt roman, Măcel în Georgia, Polirom, 2008, precum şi volumele de proză scurtă Oameni din Chişinău, Tracus Arte, 2011, Moartea unei veverițe, Univers, 2017.

Totodată se afirmă şi ca dramaturg (Crima sângeroasă din staţiunea Violeta, Arc, 2001; Salvaţi Bostonul, Cartier, 2001; Oameni ai nimănui, Cartier, 2007), câştigând în 2004 premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului cu Alegerea lui Alexandru Sutzu, Unitext, 2004.

Piesele sale au fost montate în Republica Moldova, România, Italia, Germania, Haiti, Camerun, Franţa, Suedia şi Bulgaria.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente