Ministerul Economiei: AIR Moldova este obligată să verifice doar valabilitatea actelor de identitate, NU și biletul de retur

La solicitarea portalului de știri #diez.md, ministerul Economiei și Infrastructurii vine cu precizări la situația cu care se confruntă pasagerii companiei AIR Moldova, aceștia fiind obligați să aibă bilet de retur de altfel riscă să primească refuz la îmbarcare.

Am revenit la acest subiect pe motiv că operatorii companiei AIR Moldova continuă să verifice dacă pasagerii au biletele de retur, iar asta în pofida prevederilor legislației internaționale, a recomandărilor Ministerului Economiei și Infrastructurii și Autorității Aeronautice Civile.

În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat companiei „Air Moldova” conformarea la cerințele internaționale ce se referă la regulile de transportare a pasagerilor și bagajelor.

Atât legislația națională, cât și cea internațională nu instituie prevederi imperative pentru operatorii aerieni, care ar impune solicitarea procurării sau deținerii de către pasager a biletului retur la îmbarcarea acestuia la bordul aeronavei.

Astfel, conform prevederilor UE, în speță Regulamentul UE 2016/399 al parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane, dar și în temeiul Anexei nr. 9 ICAO, transportatorii sunt obligați să verifice doar valabilitatea actelor de identitate ce permit pasagerului să intre pe teritoriul statului de destinație”, se menționează în răspunsul parvenit la redacție.

Amintim că, în noiembrie 2017, în Parlamentul Republicii Moldova membra Grupului Parlamentar Popular European, Mihaela Spătaru, s-a adresat cu o interpelare către Ministerul Economiei și Infrastructurii după ce au fost sesizate mai multe plângeri ale pasagerilor care utilizează serviciile companiilor AIR Moldova și Fly One, prin care doar la prezentarea biletelor avia în direcția dus și efectuarea procedurii de check-in pentru zbor, beneficiarii serviciilor, deținători ai actelor de călătorie, sunt impuși să procure și biletul la retur, altfel primesc refuz la îmbarcare.

Ulterior, Ministerul Economiei a cerut Air Moldova să revizuiască această „practică”, dar lucrurile au rămas nemodificate până în prezent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente