Executivul a aprobat noi modificări și completări la Codul Muncii cu referire la concedierile colective

Handsome-businessman-working-with-laptop-in-office-640×426

În cadrul ședinței de Guvern din 22 februarie Executivul a aprobat noi modificări și completări la Codul Muncii cu referire la concedierile colective. Prin urmar, concedierile colective se vor efectua după următoarea formulă: într-o perioadă de 30 de zile, cel puţin zece salariaţi în unităţile ca re încadrează nu mai mult de 20 şi mai puţin de 100 de salariaţi, cel puţin 10 % din numărul salariaţilor în unităţile care încadrează cel puţin 100, dar nu mai mult de 300 de salariaţi şi cel puţin 30 de salariaţi în unităţile care încadrează cel puţin 300 de salariaţi.

Angajatorul care intenționează să întreprindă concedieri colective va trebui să informeze în scris despre apropiatele concedieri reprezentanții salariaților din unitate, indicând motivele și perioada concedierilor, să trimită Agenției pentru ocuparea forței de muncă o notificare care să cuprindă informația cu privire la concedieri și să transmită o copie a notificării reprezentanților salariaților.

De asemenea, angajatorul va iniţia consultări cu reprezentanţii salariaţilor privind posibilităţile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaţilor afectaţi, precum şi de a atenua consecinţele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaţilor concediaţi.

Responsabilă de identificarea soluțiilor privind depășirea problemelor ridicate de concedierile colective este Agenția pentru ocuparea forței de muncă.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente