(video) „Domnica Cemortan a venit pentru PR”. Ce spun deținutele din penitenciarul Rusca despre odaia de joacă

rusca4

Deținutele de la secția pentru mame și copii din cadrul penitenciarului de la Rusca au venit cu o replică la scrisoarea deschisă publicată de Domnica Cemortan pe pagina de Facebook. Tânăra a acuzat administrația penitenciarului de faptul că au transformat camera amenajată în mod special pentru copii într-un dormitor destinat deținutelor, iar acestea au relatat despre condițiile în care s-a petrecut reamenajarea odăii, dar și despre modul în care au fost tratate. 

În octombrie 2017 o petiție a fost semnată de câteva mii de oameni care cereau amenajarea unui spațiu de joacă pentru copiii care se află, alături de mamele lor, în Penitenciarul de la Rusca. Iniţiativa de a crea o copilărie fericită micuţilor de acolo, aparţine Fundatiei „Domnica Cemortan” care pe parcursul unui an de zile a luptat pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra copiilor care se află în instituţie.

Autorii proiectului au investit peste 35 de mii de lei în materiale de construcţie, mobilier, vopsea cu efect de tablă şi un televizor, iar mai multe mămici din grupul „ASK A MOM” au ajutat la amenajarea camerei. Cu toate acestea deținutele menționează faptul că Domnica a venit fără o pregătire, iar cea mai mare parte a materialelor au fost oferite de către administrația instituției. Femeile menționează că la lucrările de amenajare au participat mai multe deținute, care au lucrat „peste orele de muncă, deoarece Domnica a insistat ca odaia să fie finisată într-o zi”.

Deținutele au menționat că odaia pentru joacă le-a cauzat mai multe neplăceri. Înainte ca să fie inaugurată camera de joacă, deținutele erau amplasate în 5 odăi. Din moment ce s-a decis începerea lucrărilor de amenajare, deținutele au fost transferate celelalte 4 odăi. Acum mămicile care își ispășesc pedeapsa împreună cu micuții la penitenciarul Rusca, sunt nevoite să înghesuie în cele 4 odăi.

Vedeți ce spun deținutele în video realizat de echipa HN24.

Mai multe detalii despre conflict găsiți în articolele anterioare. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente