ANRE confirmă că tariful pentru gazele naturale poate fi ieftinit într-o măsură mai mare decât a cerut Moldovagaz

Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică confirmă că tarifele pentru gazele naturale pot fi micșorate cu 15-20%. Tudor Copaci a declarat în cadrul audierilor de la Comisia parlamentară pentru economie buget și finanțe că „sunt create premise care permit micșorarea tarifului la gazul natural livrat consumatorilor finali”, dar a evitat să spună concret cu cât.

„Toate datele ne arată că tariful urmează a fi micșorat. Cert e faptul că nu va fi o micșorare cu 40 sau 50% sau alte sume exorbitante”.

Această micșorare este posibilă ca urmare a reducerii prețului de import al gazelor naturale, dar și a deprecierii leului față de dolarul american.

Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că există premise reale că tariful pentru gazele naturale să fie diminuat cu până la 20 la sută. Acest lucru rezultă dintr-o analiză efectuată de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Importatorul de gaz, compania Moldovagaz, este de acord că tariful trebuie să fie redus, dar propune o ieftinire mai mică, de 11,4%.

Decizia finală urmează să fie luată de ANRE, în baza unei metodologiei speciale și după studierea tuturor factorilor de formare a tarifului pentru gazele naturale.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente