26 de pacienţi au beneficiat în 2017 de banii statului pentru intervenţii chirurgicale în afara ţării. Care este suma alocată

operatie-960×450

Pe parcursul anului 2017 statul a alocat peste 2 mln. de lei din bugetul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru tratamentul în instituţiile medicale din afara ţării a 26 pacienţi. Pentru 2018 din bugetul de stat în aceste scopuri vor fi alocate 4 mln. lei.

Potrivit conducerii ministerului, orice cetățean al Republicii Moldova poate beneficia de suportul statului pentru efectuarea tratamentului peste hotarele țării în cazul în care un astfel de tratament este imposibil de făcut în instituțiile medicale din țară.

Pentru a beneficia de bani din buget, pacientul sau rudele trebuie să prezinte ministerului concluzia comisiei de specialitate în domeniu privind imposibilitatea efectuării tratamentului în țară, după care autorităţile transferă banii în baza unor documente financiare confirmative emise de clinicile din străinătate, scrie moldpres.

Alocarea resurselor din buget pentru tratamente în străinătate sunt subiecte de verificare a Curții de Conturi, care desfăşoară anual auditul cadrului normativ și financiar la MSMPS.

La începutul săptămânii curente, în presa naţională a apărut o investigaţie în care jurnaliştii denunţă posibile escrocherii în care ar fi fost implicată o fundaţie de caritate din Chişinău, care colecta bani pentru copiii bolnavi. Câţiva părinţi au relatat jurnaliştilor că intervenţiile promise la o clinică din Turcia, pentru care au fost colectaţi bani de către această fundaţie, au fost de fapt simulate.

Fundaţia de caritate, dar şi site-ul vizat în investigaţie, au respins acuzaţiile şi au spus că „este o înscenare”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente