(foto) Domnica Cemortan, scrisoare deschisă ministrului Tănase. De ce camera copiilor a fost transformată în dormitor pentru deținute

ss

Bucuria micuților care își petrec copilăria în pereții penitenciarului de la Rusca, alături de mamele sale, nu a durat mult. Camera de joacă pentru copii, care a fost inaugurată acum un an, a ajuns să fie transformată într-un dormitor pentru deținute. La sesizarea acestor încălcări, Domnica Cemortan a adresat o scrisoare deschisă Ministrul Justiției din Republica Moldova, Alexandru Tănase. Activista a publicat scrisoarea pe Facebook. 

Iniţiativa de a crea o copilărie fericită micuţilor de acolo, aparţine Fundatiei „Domnica Cemortan” care pe parcursul unui an de zile a luptat pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra copiilor care se află în instituţie. Autorii proiectului au investit peste 35 de mii de lei în materiale de construcţie, mobilier, vopsea cu efect de tablă şi un televizor, iar mai multe mămici din grupul „ASK A MOM” au ajutat la amenajarea camerei.

„Scrisoare deschisă către Ministrul Justiției din Republica Moldova,

Domnului Alexandru Tănase

Cerere

Stimate domnule ministru,

La sfârșitul anului 2017, cu efortul societății a fost amenajată în penitenciarul nr. 7 din satul Rusca, raionul Hâncești, o cameră de joacă pentru copiii care stau alături de mamele lor în acea instituție.rusca1 rusca2

Ca urmare a memorandumului semnat de Fundația „Domnica Cemortan” și Departamentul Instituțiilor Penitenciare, a fost inițiat proiectul „Copiii din pușcărie, fără copilărie”. Iar prin suportul financiar și material al cetățenilor din Republica Moldova aflați în țară și peste hotare, s-au cheltuit aproximativ 30.000 lei, pentru reparația, amenajarea și dotarea cu cele necesare a unei camere de joacă și de dezvoltare pentru copii.

Cu regret, am constatat ulterior că această cameră a fost transformată într-un dormitor pentru deținute. Iar angajații DIP au argumentat această acțiune prin faptul că sunt insuficiente locuri pentru femeile care stau în detenție.

Consider că este o sfidare a angajamentelor asumate prin semnarea memorandumului, dar și a efortului comun al donatorilor implicați.

Prin prezenta cerere, vă rugăm respectuos să interveniți la soluționarea acestei probleme. Camera amenajată pentru copii este necesară și chiar vitală pentru dezvoltarea fizică, psihologică și emoțională a copiilor aflați alături de mamele lor în penitenciar.rusca3 rusca4

V-ați remarcat prin acțiuni de apărare a drepturilor omului. Prin elucidarea acestei probleme, veți da dovadă în continuare că vă pasă de drepturile acestor copii.

Astăzi, societatea nu mai are încredere în instituțiile de justiție din Republica Moldova. Însă prin implicarea dumneavoastră veți schimba viziunea oamenilor, dar și veți asigura acestor copii o viață și un viitor mai bun.
Sper că nu veți ignora această solicitare și vom reuși prin cooperare să rezolvăm această problemă.rusca5

Ne pasă de viitorul acestor copii și vom face tot posibilul pentru a le întoarce această cameră amenajată pentru ei.

Cu considerațiune,
Domnica Cemortan
Președinta fundației „Domnica Cemortan”
19.02.2018”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente