Două tone de alcool moldovenesc pentru o petrecere la Interpol. Cum a ajuns șeful Poliției de Frontieră din Moldova într-o funcție cheie în organizația internațională

news2_big

Recepţia organizată de delegaţia Republicii Moldova la Adunarea Generală a Interpol, care s-a desfăşurat în perioada 26-29 septembrie, la Bejing, China, ar fi fost „udată” de o cantitate impresionantă de vin, vodcă şi coniac moldovenesc se arată într-un articol al prestigioasei publicaţii germane Der Spiegel.

În textul intitulat Party für die Weltpoli­zisten Autokraten und Kriminelle versuchen, Interpol zu unterwandern. Spielen zwielichtige Figuren aus Moldau dabei eine Schlüsselrolle? (Party pentru poliţia mondială. Autocraţii şi criminalii încearcă să se infiltreze în Interpol. Figurile din umbră din Moldova joacă un rol cheie?), publicat în ediţia din februarie 2018, ziariştii de la Der Spiegel descriu cum şi de ce şeful Poliţiei de Frontieră din Moldova, Fredolin Lecari, a ajuns în structurile de conducere ale Interpol, scrie mold-street.com.

Avionul cu cadouri

„Zborul 0272 Turkish Airlines, care a decolat din capitala Moldovei Chișinău la mijlocul lunii septembrie anul trecut, a avut o încărcătură specială la bord: câteva mii de cutii de cadouri, erau chipurile păpuși tradiționale și cărți ilustrate, precum și „echipamente pentru dansatori“, relatează revista.

Cel puțin asta a fost în documentele de transport.

Au fost declarate 2.286 de kilograme ca bagaje diplomatice care nu pot fi deschise şi verificate.

Renumita publicaţie mai notează că în acest mod autorităţile moldoveneşti au ales să prezinte candidatura şefului Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari, pentru funcţia de membru al Comitetului Executiv al Interpol, Delegat din partea Continentului European, scrie portalul omg.md, care publică versiunea foto a textului.

Potrivit Der Spiegel, Fredolin Lecari ar fi reprezentantul oligarhului Vladimir Plahotniuc alături de un alt membru – Vitalie Pîrlog.

„Lecari este considerat omul de încredere al oligarhului Plahotniuc, care controlează economia şi conducerea Republicii Moldova şi despre care se spune că are legături cu lumea criminală. Plahotniuc este liderul Partidului Democrat”, mai notează Der Spiegel.

Lecari: Totul e cusut cu ața albă!

Fredolin Lecari a declarat iniţial pentru Mold-street că nu comentează articolele scrise la comandă, după care a precizat că „totul e cusut cu ața albă!”

„Prea simpatică povestea de a fi realistă. Nu am văzut nici o probă la cele scrise. Unul din semnatarii publicației G. Traufetter până acum a scris despre schimbarea climei și poluarea aerului, acum a devenit celebru jurnalist de investigație. Putea măcar de forma să-mi adreseze întrebări. Unilateral și supt din deget”, a precizat şeful Poliţiei de Frontieră.

Amintim că pe 29 septembrie, ultima zi din cadrul Adunării Generale Interpol, a avut loc procedura de vot pentru mai malte funcții, în cadrul căreia, șeful IGPF, Fredolin Lecari a fost ales pentru funcția de Membru al Comitetului Executiv Interpol, Delegat din partea Continentului European.

Adunarea Generală Interpol, a avut loc în perioada 26 – 29 septembrie 2017, la Beijing, China, iar din delegația Republicii Moldova au făcut parte ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari și șeful IGPF, Fredolin Lecari.

fostul șef al Poliției de Rutieră

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente