(foto) Cinci penitenciare din lume transformate în hoteluri de lux. Cum arată camerele în care, cândva, își ispășeau pedeapsa deținuții

Liberty Hotel
Foto: Liberty Hotel

Există destinaţii turistice de lux care cândva au fost penitenciare cu infractori legaţi şi gardieni înarmaţi, dar care acum au fost reconvertite în sălaşuri pentru relaxare. Iată cinci dintre fostele temniţe unde cândva ai fi fost trimis doar ca pedeapsă, dar unde azi plăteşti bani grei ca să petreci o noapte.

# Hotelul Liberty, Boston, SUA

Liberty Hotel

Ironică denumire, nu? Acum, aerul sumbru din penitenciar a dispărut complet, iar cele 220 de celule întunecoase au fost înlocuite cu 298 de apartamente surprinzător de spațioase. Bătrâna închisoare Charles Street, deschisă în 1851, a avut statut de adevărată legendă. Penitenciarul a fost gazda pentru condamnaţi precum Albert DeSalva, temutul strangulator în serie din Boston, sau pentru echipajul unui submarin nazist capturat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Puşcăria a fost scoasă din uz în anul 1990 din cauza supraaglomerării. Astăzi, Hotel Liberty este unul dintre cele mai  elegante hoteluri din Massachusetts. Pentru o noapte de cazare acolo, prețurile încep de la 2.000 de lei.

# Malmaison, Oxford, Marea Britanie

hotel2

Clădirea ce o găzduiește are o vechime de aproape 1000 de ani. La origine, zidurile acesteia au avut rolul de fortăreață a normanzilor, luptătorii aprigi cu origini scandinave care în secolul al XI-lea au venit din Franţa şi au invadat insulele britanice. Crenelurile erau numai bune pentru ţinerea sub control a localnicilor, nu tocmai fericiţi de aterizarea noilor asupritori, şi care localnici mai organizau periodic răscoale, revolte şi insurecţii. Ca să le stăvilească mai eficient, zidurile au fost întărite, dar tot degeaba. În anii războiului civil englez, praf s-au făcut. Prin 1800, structura de piatră rămasă în picioare a fost recondiționată, iar clădirea a devenit închisoare de maximă siguranță. A mers așa până în 1996, când toți deținuții au fost mutați iar clădirea a fost restaurată și transformată într-o destinaţie turistică, cu centru comercial și hotel. Numele de Malmaison provine din franceză și se traduce „casa răutăților”. Există încă superstiția că pe holurile clădiri încă se mai plimbă fantoma infamă a deţinutei Mary Blandy, cea care prin 1751 şi-a otrăvit tatăl cu arsenic, convinsă că de fapt îi dă o poţiune de dragoste. În 1752, la doar 22 de ani, Mary a fost spânzurată între pereţii închisorii. Acum, complexul oferă doar servicii de lux. Amuzant este că îți poți închiria uniforme de puşcăriaş, în dungi albe cu negru, scrie cavaleria.

# Langholmen, Stockholm, Suedia

hotel3

Pe vremea când era cea mai mare închisoare din Suedia, deținuții nu aveau nici cea mai mică șansă de evadare din Langholmen. Dar astăzi, când privești împrejurimile insulei din jurisdicţia Stockholm, ar fi chiar o prostie să încerci să fugi. Până în 1989, când a fost închis, penitenciarul avea 500 de celule și zeci de spații verzi. Ulterior, totul a fost regândit şi remodelat, iar astfel a apărut Hotel Langholmen, o destinaţie exclusivistă pe de o parte și, în aceeaşi incintă, locul unui cămin cu prețuri reduse, destinat în special tinerilor. Tururile ghidate de pe insulă, terasele și bufetele acestora te vor relaxa pe parcursul sejurului – să nu zic „detenţiei” – fie ca ești trecut de prima tinerețe, fie că te afli în floarea vârstei.

# Karosta Prison, Liepaja, Lituania

hotel4

Condițiile din fosta puşcărie baltică sunt cele mai apropiate de regimul unui penitenciar activ. Actualul hotel a fost cândva un centru militar de detenție, controlat în prima instanță de poliția țaristă, iar apoi de KGB. La sfârșitul anilor 90, închisoarea a devenit muzeu militar interactiv, ceea ce l-a propulsat pe lista obiectivelor turistice inedite. Acum, pentru un pat de fier pentru o noapte trebuie să plătești 10 lire. Destul de rezonabil. Prima masa a zilei nu este inclusă în preț, în schimb primești gratis parcare. Bonus, gazdele oferă pentru un plus de autenticitate bătăi în gratii cu bastoanele unor „paznici”, care completează şi desăvârşesc atmosfera sumbră. Ai și un micuț delincvent cu tine? Muzeul penitenciar oferă reduceri pentru oaspeţii juvenili, pe care îi poţi ţine ocupaţi la ședințele educative unde tinerii ce au pornit-o pe căi greşite sunt călăuziţi pe direcţia bună în viață.

#Het Arresthuis Roermond, Olanda

hotel5

În cazul hotelului Het Arresthuis din Roermond, trecerea de la penitenciar la hotel exclusivist este extrem de recentă. Din 2013, cele 150 de celule de arest s-au transformat în 38 de spații încăpătoare de locuit. Printre ele, patru apartamente cu nume foarte sugestive: „Temnicerul”, „Avocatul”, „Directorul” și „Judecătorul”. Decorul din fiecare cameră aduce aminte de fosta întrebuințare a clădirii, adică este plin de suveniruri cu iz penal şi judiciar. Unele dintre exponate datează chiar din 1863. Fac senzaţie printre clienţi şi uşile masive, din spatele cărora n-ai putea să evadezi niciodată. Fiecare masă este servită după program fix, în restaurantul numit „Cina la Penitenciar”. Acolo, mâncarea specifică unei închisori a fost înlocuită de o bucătărie extrem de complexă. Singura asemănare este că totul se servește la comun.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente