Declarații de dragoste pe asfalt sau serenade sub balcon: Ce amenzi riscă persoanele care aleg să-și manifeste dragostea în locuri publice

teiub2

De ziua îndrăgostiților cei pătrunși de săgețile lui Cupidon, meditează și identifică noi gesturi originale pentru a-și demonstra încă odată propriile sentimente obiectului admirației sale.

Cu toate astea, există câteva gesturi care vor fi mereu în repertoriul celor îndrăgostiți însă care pot fi tratate de lege într-un mod neașteptat.

Echipa Diez a decis să se informeze de la specialiști din domeniu ce riscă cei cărora Cupidon le-a străpuns inima pentru unele din cele mai des întîlnite gesturi în această zi, iată care a fost răspunsul primit

Mesaj de dragoste pe asfalt

teiub3

#. În cazul în care, pentru a vă manifesta sentimentele față de peroana iubită, ați decis să desenați sau pictați cu vopsea de calitate superioară o inimă sau să-i lăsați un mesaj în locuri publice în imediata apropiere de locuința ei, care să reziste ploilor și altor fenomene ale naturii așa încât persoana dragă să o vizualizeze cât mai mult timp, vă recomandăm să evitați edificiile sau alte încăperi publice altfel riscați să vă încadrați în prevederile 288 al Codului Penal – Vandalimsul așa cum am scris anterior despre situația unui tânăr din capitală și care prevede pedeapsa sub forma amendă de la 27.500 MDL la 42.500 MDL sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 200 de ore, sau cu închisoare de pînă la 1 an.

La fel vă recomandăm să evitați și construcțiile aflate în proprietate privată ale familiei subiectului admirației dumneavoastră sau a vecinilor acesteia precum ar fi  peretele casei, gardul, scara blocului sau alte construcții pentru a evita aplicarea art.104 al Codului Contravențional Deteriorarea sau distrugerea intenționată a bunurilor străine care se pedepsește cu amendă de la 1.000 la 2.000 MDL.

teiub2

Serenade sub balcon

În cazul în care, ați decis să vă uimiți domnișoara iubită sau domnișorul îndrăgit interpretându-i o serenadă așa cum se proceda pe timpuri, vă recomandăm ca gestul să aibă loc în afara perioadei de timp cuprinsă între 2200 – 700  pentru a evita încadrarea în prevederile 357 Tulburarea liniștii care prevede sancțiuni sub formă de amendă de la 450 la 900 MDL.

Cină romantică

Dacă ați decis să sărbătoriți într-un local, cu o sticlă de vin de calitate superioară, asigurați-vă că persoana iubită are majoratul, în caz contrar riscați să vă încadrați în prevederile 88 al Codului Contravențional Aducerea minorului la starea de ebrietate produsă de alcool sau alte substanțe care prevede o sancțiune de la 600 la 1200 MDL.

teiub1

Declarații de dragoste în public

Dacă sunteți singur sau singură în această zi dar v-ați lăsat pradă spiritului de sărbătoare, asigurați-vă că complimentele care le faceți domnișoarelor sau domnilor pe care îi întîlniți în stradă, în transportul public sau la teatru nu se încadrează sau nu pot fi interpretate drept „acostare jignitoare în locuri publice” de altfel, vă paște pericolul de a vă încadra în prevederile 354 al Codului Contravențional – Huliganism nu prea grav, care prevede o pedeapsă contravențională sub formă de amendă în cuantum de la 500 la 2.500 MDL.

Cu titlu de mici sugestii vă reamintim că florile, cuvintele plăcute, destăinuirile, cadourile personalizate, micile escapade din raza orașului sau în afara țării, cina într-un loc cu semnificație deosebită pentru voi doi și pur și simplu timpul petrecut împreună în această zi – niciodată nu-și vor pierde din actualitate și va face partenerul sau partenera să se simtă iubită și admirată.

Iar pentru a primi, inițial este necesar de a oferi.

sergiu1

Text al echipei Sfat de Avocat

Opinie juridică:  MUNTEAN Sergiuavocat, Președinte A.O. Ius Moldova și VULPE Irinaavocată stagiară, Directoare Executivă A.O. Ius Moldova.

Mai multe detalii pe SfatdeAvocat.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente