Percheziții la Primăria din Chișinău, soldate cu 7 persoane reținute, care făceau parte dintr-un grup infracțional

img_2729851_thumbs_700x394_4888761

Şapte persoane, printre care specialişti în domeniul construcţiilor, au fost reţinute astăzi, 13 februarie, în urma unor percheziţii efectuate de către CNA şi procurorii anticorupţie în sediile Primăriei Capitalei. Suspecții sunt cercetați penal într-un dosar de corupere, fals în acte şi trafic de influenţă.

Perchezițiile au avut loc la Serviciului cadastral teritorial (SCT) Chişinău şi la domiciliile suspecţilor.

Potrivit materialelor anchetei, din 2017 până în prezent, un grup de persoane a închiriat un birou în sediul Primăriei municipiului Chişinău, punând în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din raza Chişinăului în interesul unor persoane fizice şi juridice.

Grupul era format din doi coordonatori, care s-au dovedit a fi capii schemei, şi mai mulţi specialişti în construcţii: experţi tehnici, proiectanţi, ingineri, diriginţi de şantier, care făceau parte din Comisia de recepţie finală a lucrărilor. În conformitate cu atribuţiile prestabilite, capii reţelei identificau persoane, care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor,  le asigurau întregul portofoliu de documente, după care implicau membrii Comisiei pentru semnarea procesului-verbal final. Toată afacerea se derula într-un singur birou din cadrul Primăriei, după care,  aceleaşi persoane mergeau la SCT Chişinău pentru a înregistra imobilele.

Ca rezultat al acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor operative, care au durat câteva luni, au fost documentate aproximativ 40 de cazuri în care grupul a legalizat construcţia unor imobile din Capitală şi din suburbiile acesteia. Materialele video și audio, obţinute în urma investigaţiilor, demonstrează că, pentru serviciile lor, coordonatorii grupului încasau de la clienţi sume cuprinse între 250 şi 3500 de euro, fiecare membru al Comisiei primind partea sa de bani. În prezent,  persoanele vizate în această schemă sunt cercetate penal pentru trafic de influenţă.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii de urmărire penală ai CNA analizează informaţiile obţinute în urma percheziţiilor și urmează să stabilească toate circumstanţele pentru ai trage la răspundere persoanele responsabile.

Stenograma

 

unimedia.info
unimedia.info
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente