(foto) Tânărul din Moldova care a obținut premiul pentru „cea mai bună teză de masterat” la Colegiul Europei

1

Are 28 de ani, s-a născut în Drochia, iar în urmă cu aproape doi ani a aflat că e printre puținii norocoși care au fost aleşi să studieze la Colegiul Europei, campusul Natolin de la Varșovia. Marian Cepoi este un tânăr ambițios care s-a afirmat de cum a venit la studii în Chișinău și a continuat în aceeași notă şi după ce a câștigat mult râvnita bursă. De câteva luni, drochianul se bucură din plin de o nouă experiență – cea de stagiar în cabinetul Corinei Crețu, Comisar European pentru Politică Regională.

S-a născut în or. Drochia, de unde a plecat în 2008, când a fost admis cu bursă la Facultatea de Jurnalism a USM. Şi-a dorit să lucreze în domeniul ales încă din primul an de studii, de aceea s-a angajat ca reporter la un ziar chişinăuian. Însă, curios din fire, Marian nu se mulțumea doar cu activitatea pe tărâmul jurnalismului, așa că s-a implicat şi în activitatea unui partid politic, dar după un an a decis să renunțe și să facă doar jurnalism. Ca să obţină şi mai multă experienţă în mass-media, în al doilea an de facultate tânărul s-a angajat la postul de radio, unde a lucrat vreme de trei ani, scrie jc.md.

22729045_1576282765727629_4237569370440245903_n

„Avea un vis – să studieze la Colegiul Europei”

După ce a absolvit facultatea, Marian Cepoi a depus actele la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, unde a fost admis cu bursă. În acel moment și-a zis să prindă doi iepuri în Republica Moldova: a devenit masterand şi la Relații Internaționale, la buget, tot la USM.

După un an, când s-a văzut cu diploma de absolvire a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, tânărul s-a angajat în calitate de reporter la Jurnal TV. Deşi activitatea la televiziune îl fascina, peste doar câteva luni a demisionat – voia să aibă mai mult timp liber pentru a scrie teza de masterat.

27849621_1674508775905027_1222897403_n

Încă din primul an la masterat, Marian Cepoi avea un vis – să studieze la Colegiul Europei. A depus dosarul de admitere în 2016, iar la scurt timp a aflat că visul său va prinde contur, căci devenea bursier la Colegiul Europei, în campusul Natolin de la Varșovia.

Am visat să plec peste hotare și mă bucur că mi-a reuşit. De când am aflat că sunt selectat, m-am pregătit intens pentru studii și am renunţat la unele activități pe care le aveam anterior. Am început să studiez mai aprofundat şi franceza, pe care o cunoşteam puţin. Aveam emoții când mă gândeam că se va observa diferența dintre mine, care obţinusem diplomele în Republica Moldova, și cei cu studii în Europa de Vest. Dar mi-a dispărut orice urmă de îngrijorare după primele examene, când am aflat că am o medie de top 20 din totalul de 130 de studenți. Atunci am simţit un val de încredere și de satisfacție – nu în zadar am fost atât de sârguincios!”, ne mai spune Marian.

„A candidat la funcția de reprezentant al studenților la Colegiul Europei”

Tot la Colegiul Europei, basarabeanul a candidat la funcția de reprezentant al studenților, iar pentru aceasta a demarat o adevărată campanie electorală. Nu i-a fost greu să câștige încrederea colegilor săi, pentru că avea deja câteva reuşite cu care se putea mândri.

5

O altă realizare a sa la Colegiul Europei a constituit-o premiul „Transparency International-UE” pentru cea mai bună teză de masterat.

La lucrarea „Rolul UE în eforturile de combatere a corupției” am muncit foarte mult, iar atunci când alţi studenți se odihneau, eu cercetam. Am citit zeci de cărți din biblioteca impresionantă a Colegiului și am realizat zeci de interviuri cu experți renumiți, dar și cu foști miniștri”, își aduce aminte el.

Înainte, Marian nu înţelegea de ce tinerii care pleacă din R. Moldova nu vor să mai revină la baștină, dar de când a plecat și el peste hotare, a găsit răspunsul la întrebare – a înțeles că practica obţinută în Vest este foarte utilă și că ar vrea să beneficieze şi el de ea. Așa că, pentru a mai acumula experienţă, a devenit stagiar la Comisia Europeană.

Marian Cepoi spune că, dacă ar fi să revină în Moldova, ar schimba modul de administrare a statului și ar lupta cu corupția.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente