„Afacerea Est” a deschis sâmbătă, la Iaşi, Caravana „Centenarului Filmului Românesc - 100 de ani, 100 de filme, 100 de oraşe”, regizorul Igor Cobileanski anunţând în premieră publicul cinefil că va urma şi „Afacerea Vest”.

Regizorul Igor Cobileanski a afirmat că, odată cu derularea acestui proiect în localităţile din Republica Moldova, se doreşte o apropiere a publicului din Moldova de filmul românesc, cu atât mai mult cu cât accesul la pelicule româneşti pentru cetăţenii moldoveni este unul limitat.

După proiecţia filmului său, „Afacerea Est”, Cobileanski a răspuns întrebărilor celor prezenţi în sala Ateneului din Iaşi şi a anunţat că are în vedere realizarea unui film care să se intituleze „Afacerea Vest”, scrie agerpres.

Regizorul le-a povestit spectatorilor cum s-a născut ideea acestui film şi a vorbit despre momentele inedite de la filmări.

„În mod cert nu va exista o continuare „Afacerea Est”, există însă posibilitatea să fie „Afacerea Vest”. Am fost întrebat de multe ori, la majoritatea proiecţiilor cu public, dar de fiecare dată am evitat un răspuns ferm, dar vreau să asigur nişte oameni prieteni mie că se scrie în „Afacerea Vest”, a punctat Igor Cobileanski.

Producţiile cinematografice vor fi prezentate în 100 de oraşe din România, Republica Moldova şi regiunea Cernăuţi, printre care Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu sau Cluj-Napoca. Filmele au fost selectate de critici de film, regizori şi istorici. La finalul proiectului, organizatorii îşi propun să editeze o carte onorifică ce va cuprinde fiecare oprire a Caravanei Filmului Românesc, cu mesaje din partea actorilor invitaţi.